Ze bestaan reeds sinds jaar en dag: jobsites. Jobsites of job boards hebben enkele grote voordelen tegenover je eigen website, job aggregators en sociale media: lees ze hier
WT +1.000 jobs in België - Plaats vacacatures op 15 Vlaamse jobsites vanaf 84 euro >Wat zijn job boards of jobsites
Jobsites zijn een puur internetproduct. Waar je vroeger enkel media en recruiters (headhunters, selectiebureau’s, interimkantoren, .. ) had, kwamen er ook website die zich specialiseerden om de juiste kandidaat naar de juiste vacature te geleiden. Dit deden en doen ze meestal via de ingave van een zoekwoord en locatie.
Het grote verschil met recruiters is dat jobsites zelf geen actieve recruiting doen. Ze sluizen als het ware de kandidaten door naar de bedrijven. Enkel en alleen door gebruik te maken van software.
De laatste jaren hebben job boards zich echter ook meester gemaakt in het verzamelen van profielen. Door nieuwe vacatures los te laten op hun bestaande database kunnen ze snel veel kandidaten vinden voor je vacature.
Hoeveel kost een job board
Op een job board kan je meestal een vacature plaatsen aan een vaste prijs voor een bepaalde periode. In veel gevallen is deze periode 30 tot 60 dagen en de prijs varieert tussen de 600 euro voor een basis-inlassing (enkel tonen in de resultaten) tot 3.000 euro voor een volledige inlassing met extra campagnes en toegang tot cv’s en een database met kandidaten.
Is een job board interessant voor een bedrijf of enkel voor selectiebureau’s?
Enkele jaren geleden gingen de jobsites in België op zoek naar extra cash en vonden dit bij selectiebureau’s en interimkantoren. Deze grote spelers plaatsen alle vacatures in hun portefeuille voor een vaste prijs of grote korting. In sommige gevallen kan de korting oplopen tot wel 50 procent van bovenstaande prijzen.
Vraag is dan natuurlijk of het nuttig is als bedrijf om rechtstreeks te werken met een jobsite. In onderstaande gevallen is dit zeker het geval:
Wat zijn de bekendste jobboards in België?
Hieronder kan je alle grote spelers vinden die in België actief zijn als jobboard:
Het zal voor sommigen raar zijn dat we hier ook de VDAB plaatsen maar ook al is dit een overheidsgestuurde website, het is een belangrijke job board.
Zijn jobsites in België nog relevant met de komst van job aggregators?
De vraag stellen is de vraag beantwoorden. Natuurlijk wel. Job boards hebben soms maar 5.000 vacatures live staan tegenover soms wel 250.000 vacatures bij een job aggregator. Ze richten zich wel tot moeilijk in te vullen vacatures of hebben nog steeds een groot bereik. Deze twee samen geven een grote respons op je vacature.
Nadeel is dat je direct een groot budget moet spenderen en niet steeds de uitkomst weet. Wedden op verschillende paarden is hier dus iets moeilijker als het budget beperkt is.
Wat zijn de alternatieven van een job board
Als je een vacature online wil plaatsen heb je verschillende mogelijkheden. Job boards is een belangrijke maar je kan deze plaatsing aanvullen met een vacature plaatsen op je eigen website, op sociale media en natuurlijk ook vacatures plaatsen bij een job aggregator.
Zorg voor een goed budget en test de verschillende kanalen uit. Let er wel op dat je dit per vakgroep doet. Wat voor een verpleegkundige lukt, lukt misschien niet voor je HR manager of accountant.
Naast de grote jobboards en aggregators heb je op het internet ook Linkedin. Dit professionele sociale netwerk is zeker en vast geschikt om je vacatures online te plaatsen. Maar wat zijn de kosten om je vacature op Linkedin te plaatsen en kan het ook gratis?
De eenvoudigste manier om je vacature kenbaar te maken is deze vacature plaatsen op je eigen site. Dit is hoe je een vacature plaatst op je bedrijfssite.
Tegenwoordig kan je snel kandidaten vinden door je vacature online te plaatsen. Wat zijn de kosten van een vacature plaatsen en waar kan je dit best doen?