Als men langdurig ziek is of chronisch ziek thuis wil wonen, kan men beroep doen op thuiszorg. In vele gevallen gaat dit om professionele ondersteuning in en rond de woning maar soms ook over thuisverpleging.
Het statuut chronische aandoening
Via het statuut van persoon met een chronische aandoening geniet de zorgbehoevende van veel voordelen, ook binnen de thuiszorg. zo bestaat de derdebetalersregeling en de vermindering van het grensbedrag (ook wel remgeld genoemd). Het is een ziekenfonds die dit statuut toekent op basis van enkele voorwaarden zoals je medische uitgaven per kwartaal. In veel gevallen is dit statuut 2 jaar geldig en wordt dan jaar na jaar herzien en eventueel verlengd. Als de zorgbehoevende aan een zeldzame ziekte of weesziekte lijdt, wordt het statuut van chronisch aandoening voor langere periode toegekend.
Een chronisch zieke kan sowieso beroep doen op alle diensten van van gezinszorg en thuisverpleging. Dit omvat klushulp, huishoudhulp, dagopvang, ..
Kankerpatiënten en thuishulp en thuiszorg
In sommige gevallen zullen kankerpatiënten na hun onderzoek een chemotherapie of bestraling ondergaan. sommige personen met kanker reageren daar op zijn minst vermoeid op waardoor het normale huishouden of kinderzorg niet perfect kan verlopen. Op dat moment kan de kankerpatiënt beroep doen op thuiszorg om huishoudelijke taken of zelfs het tuinonderhoud uit te besteden aan professionelen.
Daarnaast is er ook een groot aanbod aan thuisverpleging en ondersteunende diensten in de thuiszorg voor kankerpatiënten. Zo kan men zeker rekenen op:
Oncologische behandelingen in de thuiszorg
Reeds enkele jaren is het mogelijk om oncologische behandelingen thuis te krijgen. Let er wel op dat deze behandelingen steeds voorgeschreven zijn door een ziekenhuisgeneesheer. Enkele voorbeelden van oncologische behandelingen thuis zijn:
Ook is het raadzaam om kankerpatiënten te voorzien van een thuisverpleegkundige want niet iedere patiënt weet raad met bijwerkingen of psychische situaties die langdurig ziek zijn met zich meebrengen. Als voorbeeld nemen we:
Deze oncologische thuiszorg neemt toe aan belang omdat meer en meer kankerpatiënten een ambulante behandeling krijgen.
Voor een hulpbehoevende is het belangrijk en beter om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. En soms is er gewoon nood aan tijdelijke ondersteuning. In de thuishulp zijn er veel professionele hulpverleners die de perfecte zorgen kunnen geven
Als thuisverpleegkundige of zorgkundige heb je niet snel een saaie dag. Je hebt verschillende patiënten met verschillende zorgen maar wel in hun vertrouwde omgeving. Een overzicht van de meest voorkomende verpleegkundige taken en zorgsituaties in de thuisverpleging
Bij hulpbehoevende personen is er natuurlijk in vele gevallen zorg en verpleging nodig. Maar wat in zo goed als alle gevallen ook nodig is, is de nodige ondersteuning in het huishouden.
Als mantelzorger sta je in voor de zorg van iemand uit je directe omgeving. Gelukkig hoef je deze thuiszorg niet alleen te doen en kan je rekenen op tal van professionele hulpverleners die naar de woning van de zorgbehoevende komen.