Sondevoeding kan ook thuis gebeuren. Dit gebeurt steeds in overleg met een arts en gebeurt specifiek naar de noden van de hulpbehoevende toe.
Welke verschillende soorten sondevoeding bestaan er?
Sondevoeding wordt gebruikt als de patiënt niet op een normale manier voeding kan innemen. Dit kan gebeuren door een ziekte, specifieke behandeling maar ook in de nasleep van een operatie. Sondevoeding zorgt ervoor dat de patiënt steeds de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.
In de meeste gevallen van thuisverpleging zal de sondevoeding toegediend worden via druppelsgewijze inloop. En dit met pomp of zonder pomp. In andere gevallen maakt men gebruik van een spuit of trousse. Dit noemt men dan toediening in bolus.
De verschillende sondes die gebruikt worden zijn:
Sondes via de buik worden geplaatst tijdens een heelkundige ingreep op de dienst endoscopie of radiologie.
Als men een patiënt thuis sondevoeding geeft, zal enkel een thuisverpleegkundige dit mogen toedienen. En dit steeds in overleg en volgens het zorgplan van de zorgbehoevende.
Extra verzorging en verpleging bij sondevoeding thuis
Als een patiënt sondevoeding toegediend krijgt, komen er ook nog enkele andere zorgen bij. Niet elke patiënt is in staat daar zelf voor in te staan. Deze extra zorg kan uitgevoerd worden door de mantelzorger, zorgkundige of door de hulpbehoevende zelf eventueel onder toezicht van een verzorgende. Qua extra bij sondevoeding denken we aan:
Als hulpverlener moet je ook steeds toezien op de kwaliteit van de gebruikte stoffen en materialen. Wijs de patiënt of mantelzorger steeds op het belang van een goed en degelijk onderhoud.
Voor een hulpbehoevende is het belangrijk en beter om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. En soms is er gewoon nood aan tijdelijke ondersteuning. In de thuishulp zijn er veel professionele hulpverleners die de perfecte zorgen kunnen geven
Als thuisverpleegkundige of zorgkundige heb je niet snel een saaie dag. Je hebt verschillende patiënten met verschillende zorgen maar wel in hun vertrouwde omgeving. Een overzicht van de meest voorkomende verpleegkundige taken en zorgsituaties in de thuisverpleging
Bij hulpbehoevende personen is er natuurlijk in vele gevallen zorg en verpleging nodig. Maar wat in zo goed als alle gevallen ook nodig is, is de nodige ondersteuning in het huishouden.
Als mantelzorger sta je in voor de zorg van iemand uit je directe omgeving. Gelukkig hoef je deze thuiszorg niet alleen te doen en kan je rekenen op tal van professionele hulpverleners die naar de woning van de zorgbehoevende komen.