Bestaat er een kassiek ploegensysteem?
Iedereen kent en gebruikt de term “werken in ploegen” maar er is geen standaard systeem die bepaald hoe er gewerkt wordt in verschillende ploegen. Niet alleen heb je verschillende soorten ploegensystemen, veel bedrijven hanteren daar bovenop ook nog eens een flexibel stelsel en eventueel combinaties van verschillende systemen.
Wel een groot misverstand is dat men niet flexibel kan werken binnen een ploegensysteem als het bedrijf en je collega's dit toelaat. Spijtig genoeg gebeurt dit nog niet veel omwille van organisatorische redenen.
De top 5 ploegenroosters
Als we kijken naar industriële bedrijven in de chemie, voeding en andere dan merken we dat vooral het 2-ploegenstelsel populair is en soms aangevuld wordt met een nachtploeg (3-ploegensysteem). Maar voor de volledigheid sommen we alle systemen op van veel gebruikt naar weinig voorkomend:
Er bestaat ook een 6-ploegendienst (ons nummer 5 in dit lijstje). Dit is een variatie op bovenstaande systemen maar in realiteit komt dit niet zo veel voor.
Werken in een 2-ploegendienst en 3-ploegendienst
Als je werkt in een 2 of 3-ploegendienst dan werk je volgens het stramien van een
Binnen een 2-ploegensysteem vervalt de nachtploeg. Een 2-ploegensysteem en een 3-ploegensysteem is perfect voor bedrijven die een volledige week 24/24 willen doorwerken.
Enkele uitbreidingen op bovenstaande ploegendiensten zijn:
Gemiddeld wordt er 40 uur per week gewerkt als men deel uitmaakt van een ploegensysteem.
Afzonderlijke weekendploeg
Een weekendploeg bovenop het 2-ploegensysteem of 3-ploegensysteem komt ook voor. De kost voor deze ploegen ligt hoger dan standaard en er is ook moeilijker geschikte kandidaten te vinden die 2 dagen 12 uur willen werken in het weekend. Personen die in het weekend werken in ploegen worden met hun 24 uur per week wel betaald zoals een werknemer met een 40 urenweek.
Elke sector schreeuwt naar geschoolde vakmensen en ook in de industrie/productie is er grote vraag naar techniekers. Maar wat zijn nu de meest gevraagde technische beroepen in de industrie en welke studies heb je best achter de rug?
Oudenaarde is sinds heugenissen een industriële stad die in heel Europa bekend stond om haar wandtapijtenproductie. Daar is nu niet veel meer van te merken al zijn er nog veel vacatures in de productie in Oudenaarde te vinden in de omliggende industrie.