opleiding tot logistiek assistent: dagopleiding, avondonderwijs en volwassenenonderwijs
De opleiding tot logistiek assistent is kort in vergelijking met andere zorgopleidingen maar het lessenpakket omvat toch aardig wat inhoud. Ook kan je zelf kiezen of je de opleiding volgt in een school, via avondonderwijs of zelfs deels van thuis uit. De opleiding tot logistiek assistent maakt je klaar om te werken in gezondheidsvoorzieningen zoals een ziekenhuis of woonzorgcentrum
Wat leer je tijdens de opleiding logistiek assistent
Waar of op welke termijn je de opleiding neemt, steeds zal de focus liggen op communicatief gedrag en logistieke vaardigheden. In het begin zal er wat theoretische lessen voorbij schuiven maar na enkele weken wordt al aardig wat praktijkervaring opgedaan tijdens de lessen. Een greep uit de mogelijke lespakketten:
Voor wie is de opleiding tot logistiek assistent geschikt?
Iedereen die interesse heeft in de zorg maar de lange studies tot verplegend personeel aan wenst te gaan, kan zich aanmelden voor de opleiding tot logistiek assistent.
In veel gevallen wordt verwacht dat je minstens 2 jaar secundair onderwijs voltooid hebt en de leeftijd van 16 jaar gepasseerd bent.
Is er stage voorzien tijdens de opleiding?
Niet elke opleiding tot logistiek assistent voorziet stage in een ziekenhuis, woonzorgcentrum of andere gezondheidsvoorziening. Om werk te vinden is dit niet noodzakelijk maar een opleiding met stage zal je nog sneller een job opleveren dan een opleiding zonder stageplaats.
Opleidingen met stages vind je vooral terug bij de dagopleidingen. Bij het volwassenenonderwijs en avondcursussen is dit veel minder het geval. In sommige gevallen zal er naar het einde van de opleiding enkele uren tijdens de lessen uitgetrokken worden om de werkomstandigheden te zien in een ziekenhuis of woonzorgcentrum.
Hoe lang duurt de opleiding logistiek assistent?
Bij het reguliere onderwijs kan je kiezen tussen 6 maand of 1 jaar. Reken hier op 3 tot 4 studiedagen per week. Deze dagen omvatten ook de stages.
Bij volwassenenonderwijs mag je rekenen op 1 jaar waarin je telkens 1 volledige dag les volgt. Je kan de opleiding ook hier inkorten tot 6 maand en dan heb je twee lesdagen per week. Maandelijks zal je ook een halve dag gesprekken voeren of stage lopen met personen die werkzaam zijn als logistiek assistent.
Logistiek assistent in het avondonderwijs (avondcursussen) duurt twee jaar waarin je 2 avonden per week les volgt. Als er stages gepland zijn, zullen deze wel sowieso overdag gebeuren en over volle dagen. In sommige scholen kan je de opleiding spreiden zodat deze combineerbaar blijft met je huidige job.
Krijg ik een studiebewijs?
Heb je de opleiding succesvol voltooid dan krijg je het officiële certificaat van ‘logistiek assistent’. Dit is het studiebewijs dat je nodig zal hebben tijdens het solliciteren naar de job van logistiek assistent in de zorg.
Hoeveel kost de opleiding logistiek assistent in het volwassenenonderwijs?
Reken op 600 tot 900 euro voor de opleiding tot logistiek assistent. Deze bedragen lopen gelijk of je nu avondschool, volwassenenonderwijs of een dagopleiding volgt. Voor gewone studenten zal dit beduidend minder zijn.
Ben je werkzoekende? Loop dan zeker even langs bij de VDAB want misschien kom je in aanmerking voor verlaagt inschrijvingsgeld. Als dit zo is, kost de opleiding tot logistiek assistent minder dan 100 euro.
Logistiek assistent is de perfecte functie voor personen die starten in de zorg. Je komt in aanraking met veel verschillende taken en je kan werken in grote zorgcentra zoals ziekenhuizen of woonzorgcentra. Het salaris of loon van logistiek assistent is wel afhankelijk van enkele factoren�
Als logistiek assistent heb je vooral de zogezegde soft skills nodig. Dit zijn competenties die je niet echt kan leren maar eerder bezit van nature uit. Soms worden ze ook wel attitudes genoemd. Je kan deze vaardigheden of soft skills natuurlijk wel bijschaven. Hier volgen de belangrijkste vaardigheden van een logistiek assistent...
Als logistiek assistent in de zorg of logistiek helper in de zorginstelling kom je vooral in de grote zorgcentra uit zoals ziekenhuizen of woonzorgcentra. Maar waar kan je best werken?
In ziekenhuizen is de nood het hoogst voor logistiek assistenten. De kans is dus reëel dat je in een ziekenhuis terecht komt. Je zorgt er voor, samen met de verzorgende en verplegend personeel dat het verblijf van de patiënt zo aangenaam mogelijk verloopt.