Dus je wilt in de softwareontwikkeling verder doorgroeien tot software engineer? We geven je de mogelijkheden om door te groeien tot software engineer. De voordelen en nadelen van de functie software engineer. 10 stappen om software engineer te worden en hoelang het duurt om software engineer te worden.
Mogelijkheden om software engineer te worden
Om software engineer te worden heb je veel mogelijkheden. Velen daarvan zijn via de reguliere opleidingen tot software engineer op een hogeschool en universiteit.
Je kan echter ook perfect doorgroeien tot software engineer via een ander gelijkaardig beroep zoals automation engineer of gelijklopende opleiding zoals industrieel ingenieur.
Zo kan je bijvoorbeeld:
Software engineer vs software developer
Er is een dunne lijn tussen een software developer en een software engineer en deze loopt niet over de kennis van code of programmeertalen maar over de bredere kennis van computerwetenschappen teamwerk. Waar een developer focust op de code en bijbehorende project bekijkt een software engineer het probleem los van coderen met een oog op de hardware, uitvoering indienstname van de software.
Software engineer vs automation engineer
Als automatisation engineer heb je de belangrijkste eigenschap van een goede software engineer: logisch en analytisch denken. Ook zal je vaak al in teams gewerkt hebben met verschillende engineers dus dit kan je ook reeds afvinken. Het enigste dat nog rest is het leren van de juiste programmeertaal van een software engineer.
software engineer vs hardware engineer
Heb je als hardware engineer nood aan een carrièreswitch? Omscholen tot software engineer zeker en vast een mogelijkheid. Je kan eerst specialiseren in embedded programmering en dan langzaam overgaan naar andere software gerelateerde taken. Als alternatief kunt u overstappen op het bouwen van CAD-software, waarbij uw achtergrond in hardware-engineering zeer op prijs wordt gesteld en gewaardeerd. Vanuit CAD kunt u overstappen naar andere software-engineering gebieden.
Software engineer worden als burgerlijk ingenieur of industrieel ingenieur
Een burgerlijk ingenieur of industrieel ingenieur heeft veel vaardigheden die een software engineer nodig heeft. Een specialisatie in computerwetenschappen of software engineering (dag of avondopleiding) en je bent als ingenieur reeds klaar om de arbeidsmarkt van software engineering te bewandelen.
Voordelen van het beroep software engineer
Software engineers hebben veel extra voordelen die hun werk biedt. Natuurlijk heb je een aantrekkelijk salaris als software engineer maar daarnaast krijg je ook veel extralegale voordelen zoals groepsverzekering en een bedrijfswagen.
Los van het financiële geeft de functie ook veel vrijheid hoe je het werk indeelt en kan je vaak van thuis uit werken. De meeste software engineers stellen deze flexibele manier van werk en de appreciatie dat ze krijgen van hun werkgever hoger in de tabellen dan hun loon.
Nadelen van het beroep software engineer
Als software engineer heb je niet veel rust. Problemen lossen zichzelf niet op dus blijven ze in je hoofd rondspoken tot er een degelijke oplossing gevonden is. Geen oplossing vinden levert je als engineer ook de nodige stress want je project manager of werkgever zal sowieso een antwoord op het probleem willen.
We vergeten ook niet dat IT snel evolueert en dat je als software engineer dus continu moet bijleren. Dit wordt ondersteunt door je werkgever en mag tijdens de reguliere werkuren maar het vergt een dosis motivatie en energie om na al die jaren elke keer opnieuw kleine aanpassingen door te voeren in je werkmethodes.
In 10 stappen software engineer worden: ons stappenplan
Ben je reeds developer? Dan kan je natuurlijk stap 1 overslaan en met wat geluk heb je ook reeds stap 2 kunnen afvinken.
#1 Leer programmeren (taal dat je leuk vind, project dat je leuk vind)
Het eerste dat je moet doen als toekomstige software engineer is leren programmeren. Als developer kan je de eerste stappen zetten tot volwaardig software engineer. Kies een taal dat je ligt aan de hand van de projecten dat je wenst te coderen. Wel je graag webtools maken dan is Javascript misschien iets voor jou. Wil je eerder wiskundige problemen oplossen dan kies je voor Python.
#2 Leer de juiste programmeertaal voor SE
Niet alle talen of codes zijn geschikt als software engineer. Zo kun je als software engineer niet veel aanvangen als je enkel HTML beheerst en geen enkele andere programmeertaal of typscript. De meest voorkomende programmeertalen voor een software engineer zijn C++, Java en Python.
#3 Zoek je niche + project
Nu je de juiste tool in handen hebt om je slag te trekken als software engineer, moet je nu nog je niche vinden. Bekijk rustig de verschillende IT bedrijven of doorblader de vacatures voor software engineers om taken te vinden die bij jou passen. Zo weet je perfect welke hard en soft skills je verder moet ontwikkelen.
#4 Breidt je kennis verder uit: 10.000 uur
Sommigen zeggen dat er 10.000 uur nodig is om iets volledig onder de knie te krijgen. Dit is natuurlijk een schatting maar het zegt wel dat je veel tijd en energie moet steken in je toekomstige job. Een software engineer doet veel meer dan programmeren alleen dus scherp je kennis verder aan met:
#5 Werk je project af en maak een presentatie in pdf van je project
Als je geen opleiding tot software engineer genoten hebt, mis je veel aspecten die studenten automatisch meekrijgen zoals stage, eindwerken en projecten. Je kan dit compenseren door een voorstelling te maken van je eigen project. Zoek eerst een gelijkaardig project op via internet en zorg dat jouw project niet moet onderdoen qua look and feel of snelheid. Ook je presentatie moet mooi en duidelijk zijn.
#6 Ga naar jobevent of stuur mails naar bedrijven
Leer mensen kennen en vooral: kom te weten wat toekomstige werkgevers naar zoeken. Stuur mails naar bedrijven en bezoek IT jobevents zodat je goed ziet wat de markt nodig heeft en of je dit reeds kan bieden.
Kom je nog wat skills tekort? Geen nood: werk verder tot je bereikt wat je wenst. Vanaf nu is het slechts een kwestie van maanden.
#7 Stel je CV en motivatiebrief op
Je zal bedrijven moeten overtuigen dat je het echt wel waard bent om aangeworven te worden. Je overtuigd je toekomstige werkgever door een goed opgemaakte motivatiebrief en cv als software engineer.
#8 stuur je CV en project naar bedrijven
De tijd is aangebroken om je te gooien in de markt der werkzoekenden. Presenteer jezelf en je project aan zo veel mogelijk verschillende bedrijven die volgens jou tegemoetkomen aan jouw eisen (bedrijfscultuur, afstand tot je woonplaats, … ). Over het loon van jou als software engineer praten we nog niet in onze mails, cv of telefoongesprekken. Dit komt vanzelf als je bij de juiste werkgever terecht gekomen bent.
#9 word aangeworven
Zoals verwacht na al het harde werk dat je gedaan hebt afgelopen jaren, ben je aanvaard door het coolste IT bedrijf in je buurt.
#10 groei door tot een goede software engineer
Er is een verschil tussen aangeworven zijn en een goede software engineer zijn. Je zal je dagelijks moeten bewijzen en proberen door te groeien in alle vaardigheden en taken van een software engineer. Maar dit kan je! Gogogo!
Hoe lang duurt het om software engineer te worden?
via een graduaat of bachelor ben je binnen de 2 jaar een software engineer. Wens je een master dan ben je een software engineer in 3 jaar. Zonder gericht diploma kom al snel op 4 jaar uit omwille van het feit dat je eerst de nodige ervaring als developer moet opdoen.
Dat software engineers goed betaald worden is een logisch gegeven. Er is veel nood aan software engineers en er wordt een hoge vorm van creativiteit, verantwoordelijkheid en kennis gevraagd.
Een software engineer beslaat het volledige werkterrein om software te ontwerpen en up-to-date te houden. Maar wat omvatten deze taken nu echt en hoe wordt je een software engineer?
De wereld heeft nood aan software engineer en de vraag dat velen hun stellen is hoe men dit ras het beste kweekt. Lees hier de mogelijke opleidingen tot software engineer.
Er zijn veel programmeertalen en elk heeft zijn sterktes en zwaktes. Welke programmeertalen heb je als software engineer onder de knie? We geven je er 5!
Vaak wordt je als software engineer zelf gecontacteerd door een werkgever of recruiter. Als je interesse hebt, vraagt je nieuwe werkgever zeker achter je CV. Gebruik onze software engineer CV template en vervolledig je sollicitatie met onze tips