Machinebouwer jobomschrijving: taken, loon en mogelijke opleidingen
WorkTalia

plaats job
Clickimage
vacature plaatsen
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
vacatures in België
werkgevers
mijn loon
sector / groep
functies
vacatures

Machinebouwer jobomschrijving: taken, loon en mogelijke opleidingen

functies & beroepen > Machinebouwer
Machinebouwer jobomschrijving: taken, loon en mogelijke opleidingen

Eens een machine ontworpen is moet ze nog in productie komen. Dit onderdeel wordt verzorgt door de machinebouwers. Wat zijn de taken en loon van een machinebouwer? En doet elke machinebouwer hetzelfde?


Wat doet een machinebouwer?
Een machinebouwer is verantwoordelijk voor het productieklaar maken van een machine. Zijn taken zijn monteren en bedrijfsklaar maken van de machine. Ook het onderhoud of herstellen van geplaatste machines wordt vaak uitgevoerd door de machinebouwer zelf.

Vaak wordt een machine eerst gedemonteerd in het atelier waar de proefopstelling stond. Dit demonteren zal vermeld staan in de machinebouw vacature indien dit een deel van je takenpakket is.

Het beroep machinebouwer mag niet verward worden met bedrijven die machines bouwen. Machinebouw in België herbergt veel meer beroepen dan enkel machinemonteurs. Zo heb je binnen de machinebouw vele soorten engineers, techniekers en tekenaars om de machine te ontwerpen. Ook machineonderdelen automatiseren valt hieronder.

Het loon van een machinebouwer is gemiddeld 3.0000 euro per maand
Net als techniekers zijn machinebouwers gegeerd. Het salaris van de machinebouwer is gemiddeld 3.000 euro per maand bruto met daar bovenop nog veel extralegale voordelen. 

Afhankelijk van de gekozen specialisatie van de machinebouwer kan het loon stijgen naar 4.000 euro. Let er wel op dat een machinebouwer onder het statuut van arbeider valt en dat de basis om het loon uit te rekenen per gewerkt uur is. Het maandloon van een machinebouwer is dus het totaal van het aantal gewerkte uren plus bijkomende extra’s.

De opleiding van een machinebouwer: mechanisch of elektrisch
Er zijn 3 grote soorten van machinebouwer:

  1. elektrische monteurs (electrical Assembler)
  2. mechanische monteurs (mechanical Assembler)
  3. plaatser / monteur

Soms wordt in de vacatures voor machinebouwer ook gesproken over een assembler. Dit is gewoon een ruwe vertaling van monteur dus ook deze vacatures zijn geschikt voor jou.

Afhankelijk van welk soort monteur je wil worden, kies je een opleiding. Of omgekeerd natuurlijk. De opleiding tot machinebouwer is vooral te vinden in de 3de graad secundair onderwijs. Vooral personen met een opleiding werktuigmachines, mechanica, Elektriciteit-elektronica of elektromechanica geraken vlot aan werk. Heb je een andere opleiding gevolgd? Kies dan voor machinebouw vacatures zonder specifieke voorkennis.

De elektrische machinebouwer 
Als Electrical Assembler (elektrisch monteur) ben je verantwoordelijk voor de elektrische montage van machines, teststanden en spare parts.

Elektrische of elektronische monteurs zorgen dus voor het elektrische gedeelte van de machinebouw. Dit omvat ondermeer het configureren en afstellen van elektronische installaties, printplaten of systemen

Een electrical assembler selecteert vaak ook benodigde materialen en gereedschappen zoals elektronische componenten en modules, testapparaten, signaalgeneratoren, …

Een belangrijke vaardigheid naast het monteren van machines voor een elektrische machinebouwer is het correct lezen en interpreteren van het elektrisch plan.

De mechanische machinebouwer
De taken van een Mechanical Assembler of mechanisch monteur liggen binnen de mechanische en pneumatische montage van machines, afschermingen en onderdelen.

Kennis van fijnmechanica, passingen en pneumatiek worden erg op prijs gesteld bij machinebouwers.

Je profiel: soft en hard skills van een machinebouwer
Los van je motivatie heb je best enkele vaardigheden aan boord die elke machinebouwer kan gebruiken:

In sommige vacatures vind je ook nog enkele specifieke vaardigheden op:

Een belangrijke vaardigheid die je in elke vacature terug vind is nauwkeurigheid in het naleven van de veiligheidsregels. Je hebt de algemene regels maar ook eventuele voorschriften die gelden bij de klant.

Werkregime van een machinebouwer: dagwerk
De tijdsregeling van een machinebouwer ligt zo goed als steeds in dagwerk. Soms wordt ploegwerk gevraagd en dan werk je in het 2-ploegensysteem. 

Als machinebouwer monteer je machines tot ze productieklaar zijn. Dit betekend vaak dat je op het moment van de plaatsing langere dagen werkt en dus overuren presteert. Zoek in de vacaturetekst of vraag tijdens het sollicitatiegesprek of deze overuren gecompenseerd worden of uitbetaald worden. Afhankelijk van waar jij de voorkeur aangeeft, vakantie of extra loon, doet beslissen of je verder gaat met je sollicitatie.

Een extra voordeel dat een machinebouwer heeft, is het feit dat je zo goed als steeds voor een vaste post kan solliciteren. Wel moeten we je vertellen dat de eerste contacten vaak via een interim gebeuren en dus ook een interimjob met optie "vast werk".

Waarom zijn er veel vacatures voor machinebouwer via interim?
De functie van machinebouwer is niet eenvoudig in te vullen en moeten bedrijven op zoek naar partners die ervaring hebben met kandidaten zoeken. Vaak komen interimkantoren als eerste in beeld. Ze kennen de markt en de manier om vacatures bekend te maken aan een breed publiek.

Bedrijven gebruiken dus de interimjobs als oplossing om geschikte medewerkers te vinden. 

In welke sectoren komen machinebouwers terecht ?
Zo goed als steeds kom je in productiehallen of metaalindustrie terecht. De bedrijven waarvoor je werkt verschillen dan wel weer sterk. Wil je specifiek machines bouwen dan zoek je best tussen machinebouw bedrijven. Anderzijds zoeken ook veel fabrieken of industriële bedrijven machinebouwers om hun machines te upgraden of nieuwe machines te monteren.

De belangrijkste keuze volgens ons die je moet maken als machinebouwer is of je maatwerk wenst af te leveren of eerder standaard machines. Projectgestuurde assemblage is uitdagender maar ook stressvoller. Tijdsdruk heb je in beide disciplines. 

Is een machinebouwer een technieker?
De opleidingen van machinebouwer en technieker lopen grotendeels gelijk maar het takenpakket ligt ver uit elkaar. Waar techniekers vaak ingezet worden bij het draaiende houden van de productie, zorgt de machinebouwer er net voor dat de productie kan opgestart worden. Denk hierbij vooral aan techniekers zoals en onderhoudstechnieker of storingstechnieker.

Word je technieker of machinebouwer?
De keuze na je opleiding tussen technieker of machinebouwer is persoonlijk. Probleem is dat veel personen na hun opleiding mechanica of elektronica het beroep van machinebouwer over het hoofd zien omdat deze vrij specifiek is en omdat je als persoon snel een job als technieker onder de neus geduwd krijgt.

Bekijk vacatures voor Machinebouwer ▶
meer artikels over Machinebouwer ▶
© WorkTalia | Kruishoutemsesteenweg 96, 9750 Kruisem (BE) | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers
vacatures zoeken
jobs

functies

je loon

sectoren

werkgever
annuleren
directe links naar bedrijven en jobs
gratis job tests voor beroepskeuze
Bewaar of mail jobs voor later
Reeds geregistreerd? Klik hier >
annuleren
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
annuleren
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >