Sommige vaardigheden leer je op de banken. Zij het de school, zij het de werkvloer. MAar elke zichzelf respecterende financial controller beheerst deze 4 hard skills
Accounting: half/ half werk telt niet!
Een dooddoener van formaat maar ja: grondige kennis van accounting is het allerbelangrijkste voor een financieel controller die op zoek is naar een nieuwe job.
Het kennen van alle ins en outs van de bedrijfsboekhouding leer je wel door de jaren heen maar de basiskennis van accounting moet reeds aanwezig zijn. En vergis je niet: met basiskennis bedoelen we een grondige kennis van alle standaard accounting taken zoals:
Daarnaast is het ook aan de financial controller om de nodige controles uit te voeren op bovenstaande rekeningen.
Wetgeving en regels
Je kan enkel goed functioneren als je de geldende regelgeving kent. Daarom is kennis van onderstaande wetgeving en regelgeving primair om een correcte rapportering af te geven:
Los van de internationale regels rond accounting heb je waarschijnlijk ook enkele sectorspecifieke regels die je als financial controller in acht dient te nemen. Deze worden niet standaard aangeleerd tijdens het behalen van je master of bachelor dus deze zal je op de werkvloer of via bijkomende studies moeten aanleren. Als je kan aantonen aan je nieuwe werkgever dat ze het juiste vlees in de kuip hebben, zullen zij je wel begeleiden en ondersteunen in deze bijkomende studies.
Budgettering van processen, projecten en organisaties
Voorspellen en beheersen van uitgaven maakt de functie van financieel controller zo verschillend met een accountant die vooral registreert en optimaliseert.
Bedoeling van je budgettering of begroting is het in kaart brengen van toekomstige inkomsten en uitgaven. Aan de hand van jouw budgettering zal de CFO of de business controller acties plannen om te anticiperen op toekomstige financiële uitdagingen. Zelf gebruikt de financial controller zijn begroting om strategische, operationele en commerciële plannen te onderbouwen zoals:
Belangrijk om weten is dat budgettering doorlopend gebeurt en steeds up-to-date gehouden wordt. Het is tijdens rapportering dat bijkomende beslissingen genomen worden.
IT kennis: onderschat en vaak ontbrekend
Veel startende financial controllers hebben een gebrekkige IT kennis. Natuurlijk kunnen alle controllers om met computers, tekstverwerkers en dergelijke maar er is meer nodig binnen IT dan enkel dat:
Beschouw IT kennis als de professionele werkkoffer van een aannemer. Het lukt ook zonder of met ander materiaal maar het gaat sneller en kwalitatiever met deze professionele werkkoffer. Gebrekkige IT kennis resulteert in:
Financial controller is een cruciale functie binnen de finaciële dienst van een organisatie. Wij bekijken dus even welk loon de financial controller ontvangt, welke taken hij het meest verwerkt en natuurlijk ook: waar hij het liefst werkt en op welke vacatures hij moet ingaan...
Dat de functie van financial controller geen instapfunctie op de financiële afdeling is, merk je aan het salaris van de financial controller. Met een gemiddeld loon van 4.800 euro scoort hij goed. Maar verdien je overal evenveel en kan je een bedrijfswagen of andere extralegale voordelen afdwingen als financieel controller?
Om het te schoppen tot perfecte financial controller moet je een goed gevulde rugzak met vaardigheden meezeulen. We splitsen hier de nodige vaardigheden op in enkele overzichtelijke groepen.
Als financial controller ben je met cijfers bezig. Volcontinu met cijfers. Maar niet om de cijfers te ordenenen en te loggen maar om ze te interpreteren en ze te managen zodat de organisatie er financieel beter van wordt.
Ook bij financial controllers is de weg ingezet naar thuiswerk. Vind je reeds vacatures voor thuiswerkende financieel controllers?