De Big 4 zijn ook onomstotelijk aanwezig bij financial controllers. De vraag is echter of je kiest voor 1 van deze 4 ofdat je het bedrijfsleven induikt?
Wie zijn de Big 4 eigenlijk?
Natuurlijk praten we hier over de gevestigde namen binnen de consultancybureaus zijnde Deloitte, KPMG, PwC en Ernst & Young.
Waarom starten bij de Big 4?
Je komt terecht in een organisatie waar iedereen jouw taal spreekt. Het feit dat binnen de Big 4 allemaal gelijkgestemden rondlopen geeft een veilig gevoel als junior. Er is wel altijd iemand die verder staat in zijn of haar carrière die jou kan en wil helpen. Meer nog: bij de Big 4 is je collega’s helpen standaard. Ook al zit je op andere projecten
Bij de Big 4 is de bedrijfscultuur “groeien tot een betere financial controller” en dat gaat gepaard met opleidingen, concrete projecten en gepaste collega’s. Het is moeilijk om dit zelfde systeem terug te vinden bij bedrijven.
Ook je groeikansen zijn anders bij de Big 4 dan in het bedrijfsleven. Je zal sterker worden en verder doorgroeien als financial controller waar veel verschillende achtergronden samen komen.
Let op: bedrijven weet ook wat financial controllers willen en passen zich aan om ook jong talent aan te trekken.
Waarom verlaten financial controllers de Big 4?
Variatie en werkdruk zijn de meest voorkomende redenen om de Big 4 om te ruilen naar het bedrijfsleven. Klopt dit echter?
Veel hangt af van welke functie en welke organisatie je binnentreed. Normaal zal je takenpakket als financial controller in het bedrijfsleven breder worden en zo dus interessanter. Je voelt je ook meer lid van het team dan als externe consultant bij de Big 4.
Let op: de Big 4 weet ook wat financial controllers willen en passen zich aan om medior of senior talent te behouden die niet volledig (willen) doorstromen naar de top.
Mythe: je kan nooit meer terug
Velen denken dat het verlaten van de Big 4 voor eeuwig is. Maar door de krapte op de markt zijn ze binnen de Big 4 ook niet rouwig om een ex-collega opnieuw in dienst te nemen. Maar let er wel op dat elk jaar afwezigheid, je terugkeer moeilijker maakt.
Waar verdien je het meest als financial controller?
Het is niet waar dat je in het bedrijfsleven meer verdient dan in een consultancybureaus zoals de Big 4. De War for Talent zorgt voor salarissen van financial controllers die overal de vergelijking kunnen doorstaan.
Besluit: praat met voldoende bedrijven en volg je hart
Waar je wil starten is dus een persoonlijke beslissing. Je weet als financial controller perfect wat je moet doen om de kans op foute beslissingen te vermijden: haal voldoende informatie op!
In dit geval is de informatie te vinden via stages, sollicitatiegesprekken, jobbeurzen, vacatureteksten, … Neem je tijd en leg alle pro’s en contra’s op tafel om te vergelijken en af te wegen.
Financial controller is een cruciale functie binnen de finaciële dienst van een organisatie. Wij bekijken dus even welk loon de financial controller ontvangt, welke taken hij het meest verwerkt en natuurlijk ook: waar hij het liefst werkt en op welke vacatures hij moet ingaan...
Dat de functie van financial controller geen instapfunctie op de financiële afdeling is, merk je aan het salaris van de financial controller. Met een gemiddeld loon van 4.800 euro scoort hij goed. Maar verdien je overal evenveel en kan je een bedrijfswagen of andere extralegale voordelen afdwingen als financieel controller?
Om het te schoppen tot perfecte financial controller moet je een goed gevulde rugzak met vaardigheden meezeulen. We splitsen hier de nodige vaardigheden op in enkele overzichtelijke groepen.
Als financial controller ben je met cijfers bezig. Volcontinu met cijfers. Maar niet om de cijfers te ordenenen en te loggen maar om ze te interpreteren en ze te managen zodat de organisatie er financieel beter van wordt.
Ook bij financial controllers is de weg ingezet naar thuiswerk. Vind je reeds vacatures voor thuiswerkende financieel controllers?