Met het inkorten van het aantal dagen dat een nieuwe mama in het ziekenhuis blijft na de bevalling, vergroot het belang van goede kraamzorg. Deze thuiszorg is speciaal gericht op jonge moeders en hun baby.
Wat is het takenpakket binnen de kraamzorg?
Binnen de thuiszorg is kraamzorg een beetje een buitenbeentje omwille van de dubbele zorg: zorg voor de jonge moeder en zorg voor de baby. De taken van een kraamverzorgende omvat zo goed alle taken van een verzorgende in de thuiszorg maar we zetten ze hier alsnog even op een rij
Zorgen voor de baby
zorgen voor de jonge moeder
sociale en psychische opvolging:
Bij kraamzorg kan ook gevraagd worden om enkele eenvoudige huishoudelijke taken te verrichten zoals:
De kraamverzorgende mag wel geen medische handelingen uitvoeren of vroedkundige handelingen. Bij eventuele problemen moet de verzorgende zijn of haar (medisch) verantwoordelijke informeren.
Als de moeder of baby medische ondersteuning nodig heeft dan kan de kraamverzorgende vervangen worden door een zorgkundige of thuisverpleegkundige. In veel gevallen zal echter gekozen worden voor extra thuishulp naast de kraamzorg.
Kraamzorg ook voor zwangere vrouwen: prenatale thuiszorg
Vanaf de 6de maand van de zwangerschap kunnen vrouwen kraamhulp aanvragen. Dit betekend dat je ook met zwangere vrouwen zal werken. Afhankelijk van de situatie worden er verschillende professionele hulpverleners ingeschakeld.
Soms moet de zwangere vrouw rusten en kan ze hulp bij het huishouden gebruiken en soms is er nood aan medische opvolging omwille van complicaties tijdens de zwangerschap.
Kraamverzorgende in het grote geheel van de thuiszorg
Een kraamverzorgende zal in de realiteit niet 100 procent werken voor jonge moeders. Naast de kraamdienst zal de verzorgende ook ingezet worden bij de algemene gezinszorg of ouderenzorg. Veel hangt af in welke organisatie je tewerkgesteld bent en wat de vraag in je regio op het moment is.
Voor een hulpbehoevende is het belangrijk en beter om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. En soms is er gewoon nood aan tijdelijke ondersteuning. In de thuishulp zijn er veel professionele hulpverleners die de perfecte zorgen kunnen geven
Als thuisverpleegkundige of zorgkundige heb je niet snel een saaie dag. Je hebt verschillende patiënten met verschillende zorgen maar wel in hun vertrouwde omgeving. Een overzicht van de meest voorkomende verpleegkundige taken en zorgsituaties in de thuisverpleging
Bij hulpbehoevende personen is er natuurlijk in vele gevallen zorg en verpleging nodig. Maar wat in zo goed als alle gevallen ook nodig is, is de nodige ondersteuning in het huishouden.
Als mantelzorger sta je in voor de zorg van iemand uit je directe omgeving. Gelukkig hoef je deze thuiszorg niet alleen te doen en kan je rekenen op tal van professionele hulpverleners die naar de woning van de zorgbehoevende komen.