Met bijna 120.000 mensen met dementie in Belgi� is er een grote nood aan thuiszorg. Zeker in het voorstadium en bij beginnende dementie is thuis blijven wonen mogelijk. Natuurlijk moet er rekening gehouden worden met verschillende types van thuishulp en thuiszorg. Lees hier welke zorgen en welke functies er zijn in de thuiszorg bij dementie.
Wat is dementie en wat zijn de symptomen?
Eerst en vooral moet je begrijpen dat dementie een verzamelnaam. Men spreekt namelijk over dementie als verschillende stoornissen in het cognitieve functioneren samen optreden.
Er zijn ook veel verschillende vormen van dementie waarvan de Ziekte van Alzheimer de bekendste is. Maar ook Fronto-temporale dementie, Vasculaire dementie en DLBD (Parkinson dementie).
De symptomen van dementie verschijnen ook niet zomaar dag op dag. Het begint met een gevoel bij de persoon met dementie of een familielid dat er iets niet 100 procent juist is. Meestal zijn dit kleine veranderingen of vergetelheden. Dementie wordt daarom ook opgedeeld in 4 stadia:
Welke hulp schakel je in bij personenen met dementie die thuis wonen?
Als we de stadia van dementie onder de loep nemen dan zien we dat we best thuishulp voorzien vanaf het beginstadium (stadium 2). Bij stadium 3 en stadium 4 van dementie moet er ook gezocht worden naar medische thuishulp of thuisverpleging.
Thuishulp bij stadium 2 van dementie: logistieke en huishoudelijke hulp
De thuishulp in stadium 2 van dementie kan geboden worden door een mantelzorger maar ook de hulp van een poetshulp of huishoudhulp is op dat moment meer dan welkom. Wat vaak vergeten wordt maar tevens héél belangrijk is dat de persoon met dementie, familie en vrienden ook psychische bijstand krijgen. Op een paar jaar tijd verandert er veel in hun leven en leefwereld. Dit is een taak die weggelegd kan zijn voor een huishoudhulp, verzorgende. Het begeleiden en informeren van familie en vrienden is niet eenvoudig en vraagt bepaalde vaardigheden die deels door de werkgever kunnen aangeleerd worden maar die de professionele hulp best al bezit (soft skill). Enkele typische taken zijn dan:
Hulp bij dementie vanaf stadium 3: logistiek, huiselijk en medisch
Vanaf stadium 3 van dementie is professionele hulp meer dan nodig. Best kan er beroep gedaan worden op een huishoudhulp in de zorg of verzorgende om vanaf nu de situatie goed op te volgen. Eens de dementie aan het overhellen is naar stadium 4 dan is medische thuiszorg nodig. Deze medische thuiszorg wordt gegeven door een zorgkundige of thuisverpleegkundige. Enkele veel voorkomende taken zijn dan naast bovenstaande taken:
Voor een hulpbehoevende is het belangrijk en beter om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. En soms is er gewoon nood aan tijdelijke ondersteuning. In de thuishulp zijn er veel professionele hulpverleners die de perfecte zorgen kunnen geven
Als thuisverpleegkundige of zorgkundige heb je niet snel een saaie dag. Je hebt verschillende patiënten met verschillende zorgen maar wel in hun vertrouwde omgeving. Een overzicht van de meest voorkomende verpleegkundige taken en zorgsituaties in de thuisverpleging
Bij hulpbehoevende personen is er natuurlijk in vele gevallen zorg en verpleging nodig. Maar wat in zo goed als alle gevallen ook nodig is, is de nodige ondersteuning in het huishouden.
Als mantelzorger sta je in voor de zorg van iemand uit je directe omgeving. Gelukkig hoef je deze thuiszorg niet alleen te doen en kan je rekenen op tal van professionele hulpverleners die naar de woning van de zorgbehoevende komen.