De functie van administratief bediende dekt vele ladingen. Krijg zicht op het loon, barema's en niveau's. Het salaris van administratief bediende hangt namelijk af van je opleiding en het niveau van de functie. Een kort overzicht voor je maandloon te kennen...
Uurloon of maandloon
Eerst en vooral is het duidelijk dat je als administratief bediende betaald wordt per maand. Enkel als je als zelfstandige bij verschillende bedrijven administratief werk doet, zal je een uurloon kunnen vragen.
Uurloon als zelfstandig administratief bediende
Het uurloon dat en administratief bediende kan vragen op zelfstandige basis ligt rond de 65 euro exclusief btw. Voor lange opdrachten zal dit zelfs iets lager uitkomen. Aangezien je in deze functie ook wel eens flexibele uren treft, kan het interessant zijn om een dagprijs af te spreken. Hier kan je wel 750 euro exclusief btw vragen als je de nodige ervaring hebt als administratief bediende.
Loonbarema van een administratief bediende
Afhankelijk van sectorale coa’s of andere overeenkomsten val je onder het algemeen bediendenstatuut (PC200). Zo zal je in de chemiesector een ander maandloon ontvangen dan bijvoorbeeld in de bouwsector. Ondanks hetzelfde werk en vaardigheden van een administratief bediende.
Opleiding en niveau van de job bepalen het loon: van 1.900 tot 2.300 euro bruto per maand
Als je start als administratief medewerker zonder enige ervaring maar met een bachelordiploma in handen kan je rekenen op 2.100 euro bruto. Administratief bedienden met een master verdienen 250 euro extra (2.300 euro bruto)
Heb je echter niet de nodige diploma’s of volgde je een avondcursus / avondopleiding tot administratief bediende dan val je terug op een brutoloon van ongeveer 1.900 euro per maand
Kies je voor een groot of klein bedrijf? Het loon verschilt met de taken
Grote bedrijven zullen je loon aftekenen op de beschikbare barema’s en loonschalen binnen het bedrijf voor administratieve functies.
Kleinere bedrijven zullen iets flexibeler (boven het minimumloon / barema) de functie willen invullen al moet gezegd zijn dat de taken als administratief bediende in een klein bedrijf ruimer zijn dan in een groot bedrijf. Je loon in een klein bedrijf zal dus veel afhangen van de taken dat je als administratief bediende in de schoot geworpen krijgt.
Specialisatie loont!
Kiezen voor een administratieve functie in een bepaalde specialiteit zoals personeelszaken of vastgoed loont ook. Deze functies zijn nog moelijker in te vullen en hebben een specifiek takenpakket. Enkele veel voorkomende specialisaties zijn:
Ervaring en anciënniteit geven een hoger loon
Administratief bedienden zijn moeilijk te binden aan een bedrijf. De functie omvat veel taken en is vaak stresserend. Daarom dat veel bedrijven anciënniteit extra belonen in je salaris. 100 euro extra per jaar (de eerste drie jaar) is niet ongewoon.
Heb je reeds de nodige ervaring en kan je direct inspringen zonder veel opleiding dan zal een bedrijf geneigd zijn je meer te betalen dan barema’s. Met meer dan 3 jaar ervaring als administratief bediende met hetzelfde takenpakket kan je rekenen op 500 euro bruto bovenop de barema’s.
TIP: heb je een positieve ervaring met het bedrijf en ligt het takenpakket je? Kijk dan pas naar het loon. Denk je dat je onderbetaald wordt? Laat dan in je contract een clausule opnemen dat je na één jaar sowieso een opslag krijgt.
Binnen het vakgebied administratie zijn de meeste jobs voor administratieve medewerkers. De vacatures administratief bediende zijn echter niet overal even talrijk aanwezig..
Administratief bediende is een functie die veel ladingen dekt. Welke opleiding heb je best achter de rug of welke opleiding kan je nog volgen om kans te maken voor een vacature als administratief bediende. En zijn er extra cursussen om je nog verder specialiseren als administratief medewerker?
De goede jobomschrijving van een administratief medewerker is vrij ruim te interpreteren want in elk bedrijf wordt deze anders ingevuld. Wel zijn er een paar vaardigheden en taken die bij elke vacature aanwezig moeten zijn, wil je kans maken om bij de sollicitatie kans te maken.
Ter inspiratie maken we dit voorbeeld van een motivatiebrief administratief bediende. Vergeet niet jouw eigen sterke punten (skills) op te nemen alsook de reden waarom je solliciteert voor de functie.
Veel sollicitanten zullen bij een vacature al snel zien dat de gevraagde skills of vaardigheden geen enkel obstakel vormen om een CV op te sturen. Het is echter de vereiste talenkennis zoals Frans of Engels die veel mensen doet twijfelen. Welke talen kan je best als administratief bediende? En wat met het Nederlands?