Als een persoon thuis woont en medicatie dient te nemen kan het noodzakelijk zijn dat een professionele hulpverlener deze medicatie toedient in de woning van de zorgbehoevende
Waarom is medicatie toedienen of klaarzetten een taak voor thuisverpleging?
De zorgbehoevende is niet steeds in staat om de juiste dosis medicatie of de correcte periodes te volgen om de medicatie te nemen. De reden kan fysiek zijn maar ook geestelijk.
Bij patiënten met een chronische ziekte, personen met een handicap of ouderen bestaat de kans dat ze fysiek niet meer in staat zijn om de zelf de juiste dosis medicijnen te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan oogdruppels of zalf op een onbereikbare plaats.
Ook personen met een psychische stoornis kan het inschatten van hoeveelheid en tijdstip voor medicatie onmogelijk zijn. Als voorbeeld nemen we hier personen met dementie.
Medicatie nemen is niet altijd rechtlijnig: medicatie klaarzetten via een medicatiebox
Het valt soms voor dat patiënten thuis allerlei medicatie moeten nemen en dit op verschillende tijdstippen. Het is dan niet duidelijk welk medicijn op welk moment dient genomen te worden en hoe deze medicijnen genomen moeten worden. Zelfs als men beschikt over een medicatiebox.
De hulp van een thuisverpleegkundige is dan meer dan welkom. Dit kan zijn om de medicijnen toe te dienen of te assisteren bij de inname van medicijnen. Ook het dagelijks klaarzetten van de medicatiebox kan voldoende zijn om een thuisverpleegkundige of zorgkundige naar de woning te laten komen.
Andere hulp: medicijnen halen bij de apotheker
Andere professionele hulpverleners in de thuiszorg zoals huishoudhulpen of verzorgenden mogen zelf geen medicijnen toedienen. Wat deze hulpverleners wel mogen, is voor de zorgbehoevende naar een apotheker gaan om medicijnen op te halen.
Voor een hulpbehoevende is het belangrijk en beter om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. En soms is er gewoon nood aan tijdelijke ondersteuning. In de thuishulp zijn er veel professionele hulpverleners die de perfecte zorgen kunnen geven
Als thuisverpleegkundige of zorgkundige heb je niet snel een saaie dag. Je hebt verschillende patiënten met verschillende zorgen maar wel in hun vertrouwde omgeving. Een overzicht van de meest voorkomende verpleegkundige taken en zorgsituaties in de thuisverpleging
Bij hulpbehoevende personen is er natuurlijk in vele gevallen zorg en verpleging nodig. Maar wat in zo goed als alle gevallen ook nodig is, is de nodige ondersteuning in het huishouden.
Als mantelzorger sta je in voor de zorg van iemand uit je directe omgeving. Gelukkig hoef je deze thuiszorg niet alleen te doen en kan je rekenen op tal van professionele hulpverleners die naar de woning van de zorgbehoevende komen.