Iedereen heeft recht op pijnbestrijding. Deze pijn kan op verschillende manieren bestreden worden en in veel gevallen ook in de woning van de hulpbehoevende. Het is aan de thuisverpleegkundige om samen met de behandelende arts de juiste pijnbestrijding toe te dienen.
Soorten manieren van pijnbestrijding
Pijnbestrijding wordt in veel gevallen gedaan met het toedienen van medicatie. Deze medicatie toedienen kan via inspuitingen, zetpil of via sonde.
Hoe de verpleegkundige de pijn zal bestrijden hangt af van het soort pijn en de pijnstilling.
Zo zal men veelal overgaan tot pijnbestrijding als de pijn hoger is dan 4 op een schaal van 10. Maar de patiënt heeft hier ook een grote invloed op en mag eventueel vroeger vragen naar pijnbestrijding. Er is ook een verschil in ervaring van pijn of deze pijn acuut voorkomt of eerder van chronische aard is.
Pijnbestrijding in de thuiszorg: niet-medicamenteuze pijnbestrijding
Men kan ook kiezen voor niet-medicamenteuze pijnbestrijding. Zeker als men aan lichte pijnbestrijding doet. Deze pijn negeren is echter geen goed idee vandaar.
Dit kan dan door andere professionele hulpverleners gedaan worden op vraag van de verpleegkundige in samenspraak met de patiënt en de behandelende arts. We denken hier dan vooral aan massage van het pijnlijke lichaamsdeel,ontspannings- en relaxatieoefeningen en warmtetherapie of koudetherapie.
Observeren en communiceren over de pijn
Zeker bij chronische pijn is het belangrijk om de pijnbehandeling nauwgezet op te volgen en te noteren. De pijn kan bijvoorbeeld verbeteren naarmate de tijd verstrijkt maar kan ook op bepaalde momenten hard terugslaan. Het is aan de verpleegkundige om dit te observeren en op te volgen.
Ook adviseren over manieren om de pijn te verlichten is belangrijk. Een andere houding, minder beweging, andere voeding, … Er zijn veel dingen die de thuisverpleegkundige kan zien aan de patiënt door op regelmatige basis langs te gaan.
Voor een hulpbehoevende is het belangrijk en beter om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. En soms is er gewoon nood aan tijdelijke ondersteuning. In de thuishulp zijn er veel professionele hulpverleners die de perfecte zorgen kunnen geven
Als thuisverpleegkundige of zorgkundige heb je niet snel een saaie dag. Je hebt verschillende patiënten met verschillende zorgen maar wel in hun vertrouwde omgeving. Een overzicht van de meest voorkomende verpleegkundige taken en zorgsituaties in de thuisverpleging
Bij hulpbehoevende personen is er natuurlijk in vele gevallen zorg en verpleging nodig. Maar wat in zo goed als alle gevallen ook nodig is, is de nodige ondersteuning in het huishouden.
Als mantelzorger sta je in voor de zorg van iemand uit je directe omgeving. Gelukkig hoef je deze thuiszorg niet alleen te doen en kan je rekenen op tal van professionele hulpverleners die naar de woning van de zorgbehoevende komen.