Een DVC of dagverzorgingscentrum biedt opvang en verzorging overdag. Ook al vallen dagverzorgingscentra niet echt onder de noemer thuiszorg of thuisverpleging, ze zorgen er voor dat de zorgbehoevende langer thuis kan blijven wonen
Wat is een dagverzorgingscentrum?
Dagverzorgingscentra of afgekort DVC geven opvang aan zorgbehoevende personen die thuis verzorgd worden. De zorgbehoevende of zijn mantelzorger kan er voor kiezen waar en hoe lang het verblijf duurt alsook op welke dagen het dagverzorgingscentrum gebruikt wordt. In veel gevallen zijn dagverzorgingscentra open tussen 7 uur ‘s morgens en 20 uur ‘s avonds. DVC’s zijn in de meeste gevallen wel gesloten in de weekends en op feestdagen. Voor zorgwerkers zijn er dus regelmatige uren om te werken.
We maken wel een onderscheid tussen enkele types dagverzorgingscentra:
Hoe dan ook moet elk dagverzorgingscentrum in Vlaanderen erkend worden door de dienst Zorg en Gezondheid. Dit betekend dat ze voldoen aan de erkenningsvoorwaarden en dat ze regelmatig controle krijgen.
De betaling voor de zorgbehoevende gebeurt per uur of per halve dag. De prijs van een DVC kan ook afhangen van de nodige zorgen die gegeven wordt.
Wat biedt een dagverzorgingscentrum aan de hulpbehoevende die reeds thuiszorg krijgt?
Een DVC is niet enkel een opvangplaats voor de zorgbehoevende. Er is ook plaats en tijd voor bijkomende ondersteuning naast de thuishulp of thuiszorg. Zo kan men in een dagverzorgingscentrum onder meer genieten van:
Bovenstaande taken zorgen er voor dat een DVC ook veel nood heeft aan professionele hulpverleners zoals ergotherapeuten, verpleegkundigen, zorgkundigen en verzorgenden
Naar het dagopvangcentrum en terug: vervoer voor de zorgbehoevende
In veel gevallen kan een zorgbehoevende ook rekenen op vervoer van en naar het dagverzorgingscentrum. Dit vervoer wordt geregeld door chauffeurs van het DVC zelf.
Voor een hulpbehoevende is het belangrijk en beter om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. En soms is er gewoon nood aan tijdelijke ondersteuning. In de thuishulp zijn er veel professionele hulpverleners die de perfecte zorgen kunnen geven
Als thuisverpleegkundige of zorgkundige heb je niet snel een saaie dag. Je hebt verschillende patiënten met verschillende zorgen maar wel in hun vertrouwde omgeving. Een overzicht van de meest voorkomende verpleegkundige taken en zorgsituaties in de thuisverpleging
Bij hulpbehoevende personen is er natuurlijk in vele gevallen zorg en verpleging nodig. Maar wat in zo goed als alle gevallen ook nodig is, is de nodige ondersteuning in het huishouden.
Als mantelzorger sta je in voor de zorg van iemand uit je directe omgeving. Gelukkig hoef je deze thuiszorg niet alleen te doen en kan je rekenen op tal van professionele hulpverleners die naar de woning van de zorgbehoevende komen.