Het brutoloon van een werfleider
De basis van wat je maandelijks op je rekening krijgt, is het bruto maandloon. Als een startende werfleider zal je snel een salaris van 2.500 euro bruto ontvangen.
Na enkele jaren ervaring mag je daar snel enkele honderden euro’s bijtellen en zo kom je vlot boven de 3.000 euro bruto per maand als ervaren werfleider.
Ben je als werfleider onmisbaar en neem je volledige werven voor je rekening dan is een brutoloon van 4.000 euro per maand zeker geen uitzondering. Dit is in vele gevallen omdat bouwbedrijven een tekort hebben aan werfleiders en projectleiders. Het is dus zaak om goede werfleiders binnen het bedrijf te houden. De taken die je dan krijgt als werfleider zijn divers en vergen veel vaardigheden en ervaring
Ook als je werkzaam bent binnen een specifieke niche zoals HVAC, piping of chemie zal je snel meer verdienen dan je collega’s in de woningbouw.
Speelt de opleiding een rol in je salaris?
Er zijn drie grote verschillen in opleiding tot werfleider:
Bovenstaande opleidingen geven je telkens bijna 100 procent kans om werk te vinden maar waar je bij het doorgroeien tot werfleider in veel gevallen aan de basis zal starten, zal je met een bachelordiploma vrij snel in de middenmoot terechtkomen. Heb je een master op zak dan zal je vrijwel direct in de hogere regionen terechtkomen. We durven de verschillen niet echt uitdrukken in euro’s want de jobinhoud zal ook verschillen (verantwoordelijkheden, niche, leiding, … )
Het loon van een werfleider in grote of kleine bedrijven
Het loon van jou als werfleider hangt ook af of je in een groot of klein bedrijf werkt. In grote bedrijven zal er waarschijnlijk een team opgesteld staan waar iedereen specifieke taken meekrijgt. Een groter team betekent ook meer structuur en meer mogelijkheden tot overleg met andere werfleiders, ingenieurs en projectleiders. Beiden zorgen voor meer stabiliteit in je job maar vergen ook meer specifieke vaardigheden en kennis. In kleinere bedrijven waar de werfleider alleen of in een klein team werkt, zal het belangrijker zijn om een brede waaier aan vaardigheden en algemene kennis te hebben rond je werkgebied. Als we naar de structuur van het bedrijf kijken en het loon van de werfleider zien we vooral dat:
Complexiteit van de werven en je salaris
Ook het soort werk je doet op de werf bepaald je loon als werfleider. Er zijn twee grote punten die je loon mee bepalen:
Met deze tweede optie bedoelen we dat een werf best complex kan zijn maar dat elke werf die je afwerkt ongeveer dezelfde taken en problemen kent. Zo kan je eenvoudiger ervaring opbouwen en hoef je niet elke maal het onderste uit de denktank te halen. Repetitieve taken zorgen ook voor minder kans op fouten en dus vermindert automatisch de stress van de werfleider.
Specialisatie verhoogt ook het loon van een werfleider: van 200 tot 800 euro bruto per maand extra loon
Elk bouwbedrijf is actief in een specifieke sector. Als je werkzaam bent als werfleider in een specifieke sector waar de nood nog hoger is dan doorsnee of waar er sowieso nood is aan ervaren werfleiders samen met een moeilijke doorstroming van onervaren werfleiders. Bovenstaande puntjes zullen je loon de hoogte doen inschieten.
Met andere woorden: zelfs al ben je nu reeds werfleider met een mooi brutoloon. Specifiekatie of verandere van job naar een niche markt zal je maandelijks inkomen sterk doen aangroeien.
Enkele veelgezochte specificaties zijn:
Let er wel op dat deze vacatures niet veel voorkomen en dat men echt wel op zoek gaat naar een witte raaf voor deze vacatures. Het is aan jou als kandidaat om er zo goed mogelijk op in te gaan door middel van je cv en motivatiebrief.
Extralegale voordelen voor een werfleider
Deze veeleisende job komt met veel extralegale voordelen naast je salaris. Enkele veel voorkomende voordelen bovenop het loon voor een werfleider zijn:
Een firmawagen: niet standaard voor een werfleider maar toch vaak beschikbaar
Veel werfleiders krijgen ook een firmawagen ter beschikking. Natuurlijk wordt deze vooral gebruikt om van en naar werven te rijden maar velen mogen deze firmawagen ook privé gebruiken met een tankkaart van het bedrijf.
Soms wordt er wel een beperking opgelegd door bijvoorbeeld een maximum aantal km aan te geven of dat er enkel mag getankt worden in België (of BeNeLux)
Het genre firmawagen dat de werfleider ter beschikking krijgt is divers. In veel gevallen zal het gaan om een wagen met voldoende laadruimte zoals een break. Soms is het ook een kleine bestelwagen.
Hoe dan ook: het spaart een grote hap uit je maandelijks gezinsbudget dus moet je dit zeker meerekenen als loon van werfleider.
Heb je reeds enkele jaren ervaring in de bouw of heb je een technisch beroep dan kan je perfect doorgroeien naar het beroep van werfleider. We geven je hier enkele tips en zelfs een uitgestippelde route�
Een werfleider zorgt voor de volledige begeleiding van een werf. Daar horen verschillende taken bij�
Naast een grote technische bagage moet een goede werfleider enkele vaardigheden hebben die minstens even hard doorwegen als zijn opgedane kennis.