Doe niets wat je anders niet doet
De beste tip dat we kunnen geven is dat je niets extra moet doen voor nieuwjaar. Wordt er nooit gekust op het werk dan doe je dit ook niet voor nieuwjaar.
Een goede leidraad is je verjaardag. Wordt er voor verjaardagen gekust op het werk dan kan je dit ook doen voor nieuwjaar.
Doe wat iedereen doet en zoek geen uitvluchten
Als iedereen op het werk kust, dan doe je daar maar best aan mee. Meedoen wil hier namelijk niet zeggen dat je geen principes hebt. Je geeft dan kussen uit beleefdheid.
Omgekeerd is natuurlijk ook het geval: wordt er niet gezoend op het werk voor nieuwjaar dan moet jij dit ook niet doen.
Toch voet bij stuk houden: niet zoenen!
Wordt er gekust op de werkvloer voor nieuwjaar maar jij wenst daar echt niet aan deel te nemen dan is er de volgende truc:
Maak er ook niet meer van dan dat. Start dus niet met uit te leggen waarom je niet kust.
Zelf initiatief nemen is hier de boodschap.
Ja maar niet iedereen
Misschien wordt er dus op los gekust op je werk maar dit wil niet zeggen dat je iedereen op het bedrijf moet zoenen. Enkel je team of directe collega’s is in vele gevallen ruim voldoende. We schakelen terug naar de verjaardagen: je koopt ook geen cadeautje voor een collega die je maar 2 maal per jaar tegen het lijf loopt.
Ook met je baas hou je best wat extra afstand. Het blijft tenslotte nog steeds een werkomgeving.
Landen en kussen: België en Nederland spannen de kroon
In niet elk land wordt er evenveel gezoend. Zo kan je in Engeland of Duitsland één vluchtige kus verwachten en in Spanje of Italië twee kussen. België en Nederland houden de koppositie met 3 kussen op de wangen.
Tot wanneer moet je een gelukkig nieuwjaar wensen?
In principe is dit slechts nodig tot Driekoningen (6 januari) maar in de praktijk is dit eerder de eerste volledige werkweek van het jaar. Ook als er nog een nieuwjaarsreceptie volgt, wens je elkaar daar nog eens een prettig jaar.