Taken van een bouwkundig calculator
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia

vacatures plaatsen
magazine
Clickimage

Mijn CV

Mijn JOBS

leden
Taken van een bouwkundig calculator
Taken van een bouwkundig calculator Dat een calculator in de bouw goed met cijfers moet kunnen omgaan is logisch. De taken van een calculator zijn soms wel meer dan meetstaten en lastenboeken controleren of opstellen…

De belangrijkste taak van een bouwkundig calculator 
De meeste tijd zal de calculator spenderen aan taken die er voor zorgen dat er een prijs op de werken kan geplakt worden. Deze kostprijsberekeningen zijn héél belangrijk doorheen het volledige project. Iedereen die werkt aan het project steunt op deze kostprijsberekening van de calculator. 

Dit betekend dus vooral werken aan het in uitwerken van de meetstaat en of lastenboek. De meest voorkomende bronnen dat een calculator krijgt om zijn berekenen uit te werken zijn:

In sommige gevallen zal een calculator zelf geen kostprijs opstellen maar deze controleren. Dit gebeurt als de meetstaat of het dossier door een externe firma is opgesteld zoals een architect of studiebureau. Ook als het bouwbedrijf slechts een deel van de werken op zich neemt, kan het zijn dat een calculator moet berekenen of de beoogde kostprijs haalbaar is en wenselijk voor zijn werkgever. 

Bijkomende taken van een calculator bouw
Om aan bovenstaande kostprijsberekening te komen moet de calculator in veel gevallen zelf andere taken vervullen. Deze extra taken omvatten bijvoorbeeld:

Gespecialiseerde calculators krijgen gespecialiseerde taken
Als je ergens een niche gevonden hebt waar je als calculator werkt, dan zullen je taken als calculator ook aangepast worden aan deze niche. Enkele typische niches voor een calculator zijn:

 

Taken dat een calculator van andere functies overneemt
In de bouw zijn er veel knelpuntberoepen en de functies rond het beheren van werven en projecten zijn daar bijna allemaal bij. Het gebeurt dus vaak dat een calculator enkele taken meekrijgt die eigenlijk binnen een andere functie vallen. Typische functies die overlappen met een calculator zijn werfleiderwerkvoorbereider en projectleider

Het loon van een calculator is dan ook vergelijkbaar met salarissen van bovenstaande functies. 

Ongeschreven taak van een calculator in de bouw: controleren
Het controleren van de meetstaat of dossier is een bijkomende taak die de bouwkundig calculator zich kan toeëigenen. Het is geen verplichting maar op zich wordt het wel verwacht. Er zijn niet veel personen binnen een bouwbedrijf die het volledige dossier doornemen dus een extra controle is zeker nuttig.

Hoe meer ervaring de calculator heeft, hoe eenvoudiger en sneller hij anomalieën opmerkt.

Bekijk vacatures voor Calculator bouw ▶
meer artikels over Calculator bouw ▶
© WorkTalia | Cooky Policy | Privacy Policy | Hosting by COMBELL
Combell Hosting

worktalia

profiel

mijn JOB

dossiers
vacatures plaatsen
job plaatsen
neen dank je
Ontvang vacatures op maat
Gratis CV in pdf + 50 templates
Anoniem: geen persoonlijke info
Reeds geregistreerd? Klik hier >
neen dank je
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
neen dank je
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >