Het loon van een loodgieter start aan 16,6 euro per uur
Het minimum uurloon van een loodgieter loopt gelijk met het loon van een technieker verwarming en is vastgelegd in het paritair commité van de Bouw (PC 124). Voor het barema van de bouw valt een loodgieter onder categorie III.
Categorie III van PC124 (Bouw) bevat alle geschoolde arbeiders van de 1ste graad. Mooi uitgeschreven leest het: “kennis verworven via werkplaats, bouwplaats of in een vakschool of minstens 3 jaar het vak uitoefenen.”
Het maandloon van een startende loodgieter: net boven de 2.500 euro bruto
Aangezien een loodgieter zijn salaris per uur (uurloon) ontvangt is het niet elke maand dezelfde som geld. Afhankelijk van het aantal gewerkte uren die maand zal je tussen de 2.500 en 2.900 euro verdienen per maand.
Natuurlijk hangt het er ook van af hoeveel uur je werkt per week. Zo verdien je als loodgieter:
Extralegale voordelen als loodgieter
Er zijn niet veel bouwbedrijven die een wagen ter beschikking stellen aan hun loodgieter tenzij deze veel autonoom naar werven of klanten moet rijden. Wel heeft een loodgieter kans op andere extralegale voordelen zoals:
Hoe kan je loon stijgen als loodgieter?
Om meer te verdienen als loodgieter kan je ervaring opdoen of promotie zoeken. Als promotie denken we direct aan de functie van ploegbaas of werfleider. Als je meer dan 3 jaar ervaring hebt, kan je loon als loodgieter stijgen met 1 tot 3 euro per uur. Dit lijkt weinig maar onthoud dat je ongeveer 150 uren per maand werkt. Dit dikt dus wel goed aan.
Ook als je een functie hebt die de taken van een loodgieter combineert met de taken van een technieker verwarming kan je salaris aardig stijgen. Er is namelijk een groot tekort aan dit soort techniekers in de bouw. Zoals we reeds aanhaalden is het loon van een loodgieter gelijk met het loon van een technieker verwarming maar dit zijn minimum uurlonen. Je kan dus meer verdienen als je beide functies combineert.
Om het beroep van loodgieter uit te oefenen heb je een opleiding nodig. Deze opleiding tot loodgieter of sanitair installateur kan je op verschillende manieren vervolmaken
Solliciteren als loodgieter hoeft niet moeilijk te zijn. Gebruik ons voorbeeld van een motivatiebrief van een loodgieter en pas deze aan naar jouw wensen en ervaring.
Naast de vele sanitaire taken van een loodgieter zijn er ook enkele extra taken die van een loodgieter een echte technieker, installateur of monteur maken in de bouw.