Om het beroep van loodgieter uit te oefenen heb je een opleiding nodig. Deze opleiding tot loodgieter of sanitair installateur kan je op verschillende manieren vervolmaken
Gewoon onderwijs
Als je loodgieter wenst te worden is dit op vele manieren mogelijk en de eenvoudigste manier is via het gewoon onderwijssysteem. De meeste van de opleidingen tot loodgieter bevinden zich in het secundair onderwijs.
De opleiding “Centrale verwarming en sanitaire installaties” is in de derde graad SO / BSO
Er is ook een 7e specialisatiejaar in het BSO voor verwarmingsinstallaties maar dit heb je als loodgieter niet echt nodig al is deze aan te raden omdat veel vacatures voor loodgieter ook verwachten dat je kennis hebt van verwarmingssystemen.
Via het modulair systeem in het BSO kan je ook loodgieter worden. In het DBSO of via Leertijd noemt dit dan Sanitair installateur.
Loodgieter via het BuSO
In het BuSO heb je het basisaanbod en de verschillende types:
Secundair volwassenenonderwijs en avondonderwijs
Belangrijk als je op latere leeftijd de switch naar loodgieter of sanitair installateur wenst te maken is dat er ook opleidingen zijn via het secundair volwassenenonderwijs.
Er is ook de mogelijkheid tot een avondopleiding tot loodgieter. Deze avondopleidingen zijn telkens 2 avonden per week en dit voor één jaar. Maar begrijp dat je hier enkel de basisbegrippen en taken aanleert. Het solliciteren op vacatures zal dus iets moeilijker zijn dan via bovenstaande dagopleidingen.
Solliciteren als loodgieter hoeft niet moeilijk te zijn. Gebruik ons voorbeeld van een motivatiebrief van een loodgieter en pas deze aan naar jouw wensen en ervaring.
Naast de vele sanitaire taken van een loodgieter zijn er ook enkele extra taken die van een loodgieter een echte technieker, installateur of monteur maken in de bouw.