Met meer dan 5.000 openstaande vacatures als onderhoudstechnieker kan je de vraag stellen welke de taken van een onderhoudstechnieker zijn�
What's in a name? Soms zegt deze gewoon alles…
De naam onderhoudstechnieker zegt reeds voldoende: je beheert het machinepark en zorgt voor het onderhoud en goed verloop. Vandaar dat een onderhoudstechnieker ook wel eens een maintenance operator of servicetechnieker genoemd wordt
Het addertje onder het gras bij de taken van een onderhoudstechnieker is dat ze héél divers zijn en verschillende opleidingen en disciplines overlappen. Je taken zijn van elektrische, mechanische en hydraulische aard. Dit maakt het grote verschil tussen een onderhoudstechnieker en de specifieke techniekers in de industrie zoals technieker elektromechanica, industrieel elektricien, onderhoudsmecanicien, onderhoudselektricien.
Onderhoud van het machinepark
De belangrijkste taak van een onderhoudstechnieker is er voor zorgen dat alle machines zonder problemen blijven werken. Voor elk bedrijf is een draaiend machinepark essentieel. Elke minuut de machines niet werken betekent verlies aan productie, verloren loonkost etc.
Het opvolgen van het onderhoudsplan en bijbehorende taken is iets waar elke onderhoudstechnicus op beoordeeld wordt.
De meest voorkomende taken voor een onderhoudstechnieker in het onderhoudsplan zijn:
Het goed opvolgen van het onderhoudsplan zorgt ervoor dat de onderhoudstechnieker minder ernstige en acute interventies of reparaties dient uit te voeren en dat de productie beter gehandhaafd blijft.
Herstellingen van machines, installaties of voertuigen
Ondanks het perfect opvolgen van een onderhoudsplan zal je als onderhoudstechnieker niet ontkomen aan storingen, defecten,
Beheer van voorraad en reserveonderdelen
Een machine onderhouden of repareren vergt naast werkuren ook nieuwe onderdelen. De belangrijkste wisselstukken worden in het bedrijf zelf in voorraad geplaatst. Minder courante onderdelen moeten sowieso besteld worden.
Dit administratief beheer valt ook onder het takenpakket van de onderhoudstechnicus. Naast machineonderdelen moet er ook gekeken worden naar gereedschappen en onderhoudsproducten. Bij een fout beheer kan de wachttijd hoog oplopen en dit is nefast voor de productie.
Zorgen voor een vlotte werking en veiligheid op de werkvloer
Als laatste is het soms de taak van de onderhoudstechnieker om te waken over het vlot werking met de machines door de operatoren. Dit omvat voldoende gebruikerskennis over de machines doorgeven maar ook letten dat er ten allen tijde veilig gewerkt wordt.
Om onderhoudstechnieker te worden, zijn veel opleidingen goed. Het is vooral zaak om de vacature te lezen en bijhorende opleiding te scannen. Zo kan je onderhoudstechnieker worden met een diploma SE, professionele bachelor of zelfs een master.
Om als technieker te werken als onderhoudstechnieker in Hooglede vind je veel vacatures uit verschillende sectoren en bedrijven. Filevrij pendelen en een mooi salaris klinken aanlokkelijk?