Wat vermijd je beter bij een sollicitatiegesprek?
WorkTalia
Clickimage
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
Test jezelf
werkgevers
mijn loon
sector / groep
functies
vacatures

Wat vermijd je beter bij een sollicitatiegesprek?

Wat vermijd je beter bij een sollicitatiegesprek? Je hebt eindelijk de job van je leven gevonden en wordt verwacht voor een sollicitatiegesprek. Wat doe je best niet tijdens een sollicitatiegesprek ? InfoTalia geeft je alvast tien interessante tips.

1. Ongeïnteresseerd overkomen
Ok, toegegeven, het is het bedrijf zelf dat je uiteindelijk heeft uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dat is echter geen reden om onverschillig te reageren. Wees steeds enthousiast over de job en toon interesse. Toon ook dat je steeds bereid bent om bij te leren indien dat nodig zou zijn.

2. Onvoorbereid naar het gesprek gaan
Een dooddoener voor recruteerders zijn kandidaten die niets blijken te weten over hun bedrijf. Voor je naar je gesprek gaat kan je best informatie proberen inwinnen over het bedrijf in kwestie. Vraag documentatie aan of surf eens naar de website. Het best vraag je geen zaken over het bedrijf die voor de ondervrager vanzelfsprekend zijn en die een enthousiaste kandidaat behoort te weten.

3. Te veel praten
Praat niet te veel en probeer de vragen van de ondervrager zo precies mogelijk te beantwoorden. Aarzel ook niet aan te geven dat je eerst even over een vraag wil nadenken alvorens antwoord te geven. Zo krijgt je gesprekspartner niet de indruk dat hij zijn tijd aan het verspillen is en zal hij na afloop de indruk hebben dat het sollicitatiegesprek vlot is verlopen. Ook rond de pot draaien is uit den boze. Het geeft aan de recruteerder de indruk geven dat je eigenlijk de vraag niet kunt beantwoorden.

4. Te weinig zeggen
Antwoord niet enkel met 'ja' of 'neen' op een vraag. Te korte antwoorden geven een onzekere indruk. De recruteerder verwacht een dynamische, intelligente en creatieve kandidaat die actief meedenkt met hem en met de firma.

5. Je onopgevoed gedragen
Als alles positief verlopen is tijdens het eerste gesprek word je misschien uitgenodigd voor een informeler gesprek tijdens de lunch. Wees hoffelijk, toon je beste tafelmanieren en laat de recruteerder het restaurant kiezen. Zo kan hij geen oordeel vellen over je keuze. Kortom, beschouw de ondervrager als je gastheer.

6. Je vorige baas en vorige werkomgeving afbreken
Breek je vorige baas niet af en som niet alle negatieve punten van je vorige werkgever op. Zo geef je immers de indruk dat je een moeilijke persoonlijkheid hebt en niet flexibel bent. Je weet trouwens niet wie voor jou zit. Wat jij als irritant ervaren hebt, kan voor de ondervrager de normaalste zaak van de wereld zijn. Tijdens het sollicitatiegesprek kan het zijn dat de ondervrager op een bepaald ogenblik geen notities meer neemt. Op dat moment moet je niet de fout maken te denken dat nu het 'off' gedeelte van het gesprek start. Sollicitanten hebben dan de neiging meer vertrouwelijke informatie te geven. Let daarvoor op!

7. Te snel over geld praten
Uiteraard is geld één van de drijfveren om een job uit te voeren. Probeer wel niet te snel over je loon te spreken. Recruiters weten zelf ook wel dat het je om het geld te doen is en meestal brengen ze het onderwerp ook zelf op aan het einde van het gesprek. Zoniet, aarzel dan zeker niet om het zelf te vragen! Indien je niet zeker bent hoeveel je wenst te verdienen, vraag dan gewoon even uitstel. De volgende dag kan je terugbellen met je antwoord.

8. Onzeker overkomen
Het kan zijn dat als je het bureau binnenkomt van de ondervrager, hij vraagt om te gaan zitten terwijl hij nog even zijn post doorneemt. Als je op dat moment merkt dat er geen stoel aanwezig is, maak de ondervrager er dan zeker op attent. Je komt wel heel onzeker over als je blijft staan en geen stoel durft te vragen. Wacht wel om te gaan zitten tot de plaats je wordt aangeboden.

9. Niet op je houding letten
Let tijdens het sollicitatiegesprek op je houding. Zit steeds rechtop, plaats je handen boven de tafel en probeer ontspannen over te komen. Een gespannen sfeer bemoeilijkt alleen maar het sollicitatiegesprek. Direct oogcontact met je gesprekspartner is een must. Op die manier kom je immers over als een eerlijk persoon en geef je een zelfzekere indruk. Indien je met verschillende personen aan tafel zit, kijk je best ieder om beurten in de ogen.

10. Te laat komen en de naam van je contactpersoon vergeten
Het komt zeer slecht over als je niet op tijd bent en je contactpersoon laat wachten. Besteed ook aandacht aan de naam van persoon met wie je een afspraak hebt. Het komt zeer onprofessioneel over indien je zijn naam niet kent of verkeerd uitspreekt.

meer artikels over Mijn werk - Sollicitatiegesprek ▶
© WorkTalia | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers
vacatures zoeken
jobs

functies

je loon

sectoren

werkgever
annuleren
directe links naar bedrijven en jobs
gratis job tests voor beroepskeuze
Bewaar of mail jobs voor later
Reeds geregistreerd? Klik hier >
annuleren
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
annuleren
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >