Toelatingsexamen: deze diploma’s heb je nodig
Eerst en vooral is er een toelatingsexamen bij de overkoepelende organisatie. Om deze examens te mogen meedoen moet je over enkele vereiste diploma’s voor een accountant beschikken. Afhankelijk van je studierichting kan je wel direct enkele (automatische) vrijstellingen krijgen of aanvragen.
Vrijstellingen bekomen voor het toelatingsexamen van accountant
Er zijn veel studierichtingen (hoger economisch onderwijs of universitaire studies) die je toelaten om accountant te worden. Aangezien er veel opleidingen zijn, verwijzen wij graag naar de officiële website van het IAB om te kijken welke vrijstellingen je kan krijgen.
Bekijk de Concordantietabellen op de IAB-website
De vrijstellingen werken via een aantal vereiste studiepunten, contacturen en semesteruren.
Zo zal een Licentiaat handelswetenschappen afstudeerrichting Accountancy een vrijstelling krijgen voor het Interne controle als hij hier:
Kan voorleggen…
Leerstof voor het toelatingsexamen stage
De titel van accountant en/of belastingconsulent is officieel erkend vandaar dat ook de leerstof en vereiste kennis van een accountant vastgelegd is.
Je moet sowieso slagen voor onderstaande 11 punten in het examen:
Daarnaast zijn enkele andere punten waar het toelatingsexamen iets flexibeler is. We praten dan bijvoorbeeld over personenbelasting, vennootschapsbelasting of de beginselen van arbeids- en sociaal zekerheidsrecht.
Geslaagd voor je examen tot accountant? zoek een stagemeester!
Eens je geslaagd bent, kan je starten met je stage als accountant. Het eerste dat je hiervoor moet doen is een stagemeester zoeken. Deze stagemeester heeft kennis van zake in alle domeinen van de functie accountant.Je vindt een stagemeester het gemakkelijkste door de ledenlijsten van de overkoepelende instanties (IAB of BIBF) te overlopen.
De stage tot accountant
Elke stage start op 1 januari en duurt steeds 3 jaar. Deze kan verlengt worden indien nodig.
Je begint met een proefperiode van 1 jaar waarna je kan evalueren of je stagemeester de persoon is die je zoekt om je stage succesvol af te ronden. Als je stopt bij je eerste stagemeester kan je in sommige gevallen een vrijstelling bekomen van dit eerste jaar stage.
Tijdens de stage krijg je volgende taken of werkpunten:
Op het einde van je stage moet je ook een bekwaamheidsexamen nemen welke bestaat uit een schriftelijk en een mondeling gedeelte.
OPGELET: je moet ook een beroep aansprakelijksverzekering afsluiten als stagiair.
Je wordt reeds betaalt tijdens je stage
Tijdens je stage zal je reeds een salaris ontvangen van je stagemeester of het bedrijf waar je stagemeester werkzaam is. Deze is nog niet vergelijkbaar met het salaris van een accountant maar komt in de buurt van het loon van een financieel expert of hoofdboekhouder.
Het salaris van een accountant (gecertificeerd) is afhankelijk van zijn directe omgeving en afgelegde carri�re. Lees welk loon een accountant kan ontvangen. Ook de extra legale voordelen nemen we even door.
In tegenstelling tot een boekhouder is het takenpakket van een accountant vooral gericht op controle en advies. Minder op uitvoering. Een bondig overzicht van de taken van een accountant.
Je kan als gecertificeerd accountant kiezen tussen een klein of middelgroot bedrijf (KMO) of een groot bedrijf/multinational. Waar kies je best voor?
Niet iedereen kan zomaar accountant worden. Er is een toelatingsexamen en zelfs voor dit examen zijn er enkele toelatingsvoorwaarden. Wij geven een overzicht van de voorwaarden om accountant te worden