Het loon van een hardware engineer start aan 2.900 euro per maand en stijgt gemiddeld met 100 euro per jaar ervaring dat erbij komt. Er zijn ook enkele kleine regionale en sectorale verschillen die het salaris van een hardware engineer mee bepalen.
Hoeveel uur werkt een hardware engineer?
Een loon of salaris is onlosmakelijk verbonden aan het aantal uur dat gewerkt wordt. Een hardware engineer werkt per week 40 uren en heeft vaak 25 tot 30 vakantiedagen. Je zal normaal gebruik kunnen maken van een flexibel uurrooster zolang je rekening houdt met de wettelijke bepalingen die vastgelegd zijn in je arbeidscontract.
Salaris Junior hardware engineer: 2.900 euro
Een startende hardware engineer doet dit met een salaris van iets meer dan 2.900 euro bruto per maand. Heb je een richting of vakgebied gekozen waar de roep om hardware engineers héél hoog is dan kan je zelf starten met 3.500 euro bruto per maand.
Extralegale voordelen worden hier maximaal benut door bedrijven. Deze voordelen worden ook van bij de start van de loopbaan toegekend.
In welk paritair comité je valt als hardware engineer is minder belangrijk dan bij andere functies of beroepen. Dit overleg tussen werkgevers en werknemers is namelijk belangrijk voor minimumlonen en sectorale extra’s. In beide gevallen zal een hardware engineer niet in de onderste schalen vallen. Naast het financiële aspect kijk je als hardware engineer wel naar de sector en bijhorende paritair comité. Enkele typische voorbeelden zijn:
Elk jaar ervaring geeft je 100 euro extra loon
Voor onze titel hebben we het extra loon wat afgrond maar als hardware engineer mag je zeker rekenen op loonsverhoging met elk jaar dat verstrijkt en je relevante ervaring opdoet.
Veel ingenieurs die werken als hardware engineer geven aan dat hun loon sowieso van in het begin competitief was en dat er nooit discussie was over loonsverhogingen. Veel bedrijven gebruiken ook gewoon loonbarema’s die ze toepassen op engineers.
Extra taken geeft een boost aan je salaris
Krijg je extra taken als hardware engineer dan zal je loon een ware boost krijgen. Vraag je als hardware engineer wel af of de bijkomende taken realistisch zijn en geen afbreuk doen aan je eigenlijke werk.
Goed zijn in je vak loont!
Heb je enkele jaren ervaring op de teller en ben je echt goed in je vak dan duurt het niet lang op de sticker of badge van senior te verdienen. Na 5 jaar kan je deze titel reeds claimen. Het bijbehorend salaris komt neer op 5,000 euro per maand.
Loon van en senior hardware engineer
Als senior hardware engineer verdien je vaak meer dan 5,000 euro. Dit komt niet alleen door opgedane kennis en ervaring maar vooral door de bijkomende taken.
Zo zal een senior hardware engineer toezicht hebben op het volledige hardware gedeelte van het project en, eventueel samen met de projectleider:
Niet zelden ligt het loon van een hardware engineer met 10 jaar ervaring net boven de 6,000 euro bruto.
Zo goed als geen enkele engineer maakt op dit moment in zijn of haar carrière een loopbaanbeslissing met het salaris als eerste prioriteit. Een competitief loon is voldoende.
Extralegale voordelen wegen door…
Bedrijven zoeken alle mogelijke manieren om het loon op een legale manier op te krikken. Voor een hardware engineer komen zo goed als alle beschikbare extralegale voordelen in beeld:
Algemene voordelen
Voordelen in de vorm van cheques
Voordelen in de vorm van bijkomende verzekeringen
Digitale voordelen:
veel bedrijven steunen actief je loopbaan via loopbaanontwikkeling en opleidingen betaald door het bedrijf. Ook events, seminaries en beurzen worden zo goed als altijd betaald (pendelen, inkom, maaltijden, eventuele overnachtingen, … )
Krijg ik een bedrijfswagen als hardware engineer?
Een bedrijfswagen is niet standaard inbegrepen in het loonpakket van een hardware engineer maar als je in een klein team werkt waar je grote impact hebt als hardware engineer is dit zeker een mogelijkheid.
Als je vaak bij klanten of naar verschillende vestigingen moet gaan, zal een bedrijfswagen wel standaard zijn. In vele gevallen mag je deze wagen dan vrij gebruiken en op kosten van je bedrijf tanken in de BeNeLux.
Een hardware engineer is verantwoordelijk voor hardware in verschillende systemen zoals computers, robots, componenten of machines. De taken van een hardware engineer gaat van ontwerpen tot onderhouden van hardware.
Je vinger leggen op de taken van een hardware engineer is moeilijk. Niet alleen zijn er verschillende soorten hardware engineers. Er zijn ook steeds verschillen tussen bedrijven en al zeker tussen de verschillende sectoren waarin je tewerkgesteld zal zijn
Ook al spendeert een hardware engineer het meeste van zijn tijd aan hardware, soms moet hij ook software programmeren. Welke programmeertalen of scripttalen gebruikt een hardware engineer hier het best voor?
Hardware engineer wordt je niet zomaar. Een hogere opleiding is onmisbaar maar als hardware engineer is een bachelor soms voldoende al heb je met een master pas echt de hardware-macht in handen
Los van de gekende hard skills over hardware, componenten en systemen bezit je als hardware engineer ook best competenties binnen programmeertalen. Zelfstandig werken, analytisch denken, teamspirit en vloeiend Engels beheersen zijn belangrijke vaardigheden.