Als credit controller sta je in voor het opstellen en uitvoeren van betalingen bij klanten. Daar komen een pak taken bij kijken. Het is een belangrijke functie omdat de klantenportefeuille en bijhorende kredietlimieten sterk de cashpositie van het bedrijf beïnvloed.
Wat doet een credit controller
Een credit controller beheert een aantal klanten in een eigen klantenportefeuille. Voor elke klant wordt een persoonlijk betaalplan opgesteld. Eens de klant een betaalplan heeft, is het aan de credit controller om de klant en bijbehorende betalingen op te volgen. Hoe groter de klantenportefeuille of de financiële waarden, hoe hoger het loon de credit controller.
Belangrijkste taak van een credit controller
De credit controller heeft veel taken maar de belangrijkste taak is verliezen minimaliseren. Financiële verliezen zijn desastreus voor een bedrijf. Waar betalingsachterstanden vooral de cashpositie beïnvloeden via de DSO, beïnvloed een verlies de volledige financiële structuur van het bedrijf: omzet, winst, groei, …
Als credit controller dien je ook te beseffen dat het bedrag op de factuur niet het eindbedrag is dat je bedrijf investeerde in die bepaalde klant. Vanaf de marketingafdeling door de salesafdeling tot de orderverwerker heeft gewerkt om het product of dienst bij de klant te krijgen. Als dit op regelmatige basis niet verloont wordt, komt een bedrijf structureel in de problemen.
Je relatie met klanten beheren
Het is niet zo dat de taken van een credit controller allemaal vallen onder de noemer “cracking the numbers”. Een gezonde dosis menselijk inzicht en relatiemanagement met de klanten is onontbeerlijk om een goede credit controller te zijn.
Preventief enkele klanten volgen en contacteren is bijvoorbeeld belangrijk om latere problemen op te vangen. Ondanks een collegiale relatie moet je op bepaalde momenten je voet neer plaatsen en deadlines respecteren.
Geschillen over facturen en betalingen
Het is ook aan de credit controller om financiële geschillen af te handelen tussen je werkgever en klanten. Dit kan gaan over verkeerde, laattijdige of slechte leveringen die die de klant anders gefactureerd wil zien of simpelweg het uitvoering van betalingstegoeden en -achterstanden..
De link tussen de boekhouding en de salesafdeling
Een credit controller werkt niet alleen. Naast zijn directe collega’s op finance en control, staat hij vaak in contact met andere afdelingen binnen het bedrijf. De meest voorkomende zijn:
En dit contact is niet via 1 richting. De sales afdeling heeft informatie nodig van de credit controller maar ook omgekeerd ontvang je zelf belangrijke info van je collega’s op andere afdelingen:
De credit controller en het management
De credit controller werkt nauw samen met het management tenzij er collega’s verantwoordelijk zijn voor deze communicatie. Is dit het geval dan rapporteer je aan de financial controller, business controller of credit manager.
De belangrijkste factor waar je als credit controller dient rekening te houden is DSO. Het debiteurensaldo of DSO (Days Sales Outstanding) is een belangrijke indicator binnen klantenbeheer.
Hoe groot is de klantenportefeuille van een credit controller?
De omvang van de klantenportefeuille is sterk afhankelijk van bedrijf tot bedrijf en de filosofie achter de betaalplannen:
Impact van leveranciers op de credit controller
Wat bedoel je met leveranciers? Een credit controller werkt toch met de klanten van een bedrijf? Klopt zeker maar de betaal-policy bij leveranciers bepaald mee de flexibiliteit van afbetalen bij klanten.
Hoe flexibeler de betalingstegoeden van een leverancier, hoe flexibeler je zelf kan werken met betalingstegoeden bij klanten.
In theorie moeten de betalingen van klanten en leveranciers losgekoppeld werken maar in de realiteit, en zeker bij kleine tot middelgrote bedrijven, spelen de betaalmodaliteiten bij leveranciers een grote rol in hoe men kijkt naar het financieel klantenbeheer.
Verschil tussen een credit controller en credit collector
Een credit controller stelt een volledig financieel betaalplan voor de klant op. Een credit collector zorgt enkel voor een correcte betaling van uitgaande facturen bij klanten.
Verschil tussen een credit controller en credit analyst
Een credit controller focust op interne factoren om een kredietlijn of afbetaal op te zetten. Een credit analyst analyseert bijkomend de financiële status van de klant zelf om tot een beslissing over te gaan.
Hoeveel verdien je als credit controller in België en wat bevat je loonpakket? Het loon van de credit controller ontleed..
Hoe schop je het tot credit controller en wat zijn de carrièremogelijkheden? Bekijk hier de mogelijke opleidingen tot credit controller en hoe je een loopbaan uitbouwt.
Een credit controller is een positie die een pakket aan vaardigheden verlangt. We maakten een lijstje van de top 10 hard en soft skills voor een credit controller