Naast de beroepstitels kan je als verpleegkundige ook je beroepsbekwaamheid bewijzen. Dit doe je door een extra opleiding en erkenning van je beroepsbekwaamheid als verpleegkundige
Specialisaties van verpleegkundigen: bijzondere beroepsbekwaamheid (BBK) en hun erkenning aanvragen
Als verpleegkundige kan je naast de 6 bijzondere beroepstitels van verpleegkundigen nog 4 extra beroepsbekwaamheden aangaan. Deze stellen je in staat om te werken in een specifieke zorgomgeving. Lees hier alles over de beroepstitels van een verpleegkundige
Welke beroepstitels bestaan er voor verzorgkundigen?
In totaal heb je 6 beroepstitels waar je als verpleegkundige erkenning kan voor aanvragen bij het e-loket van Zorg en Gezondheid. Deze 6 beroepstitels van verpleegkundige zijn:
Sommige van deze bijzondere beroepsbekwaamheden kunnen je helpen bij een job in een bepaalde sector of dienst. In sommige gevallen zal er in de vacature vermeld staan dat deze bijzondere beroepsbekwaamheid als verpleegkundige verplicht is.
De voorwaarden voor de erkenning van je bijzondere beroepsbekwaamheid
Er zijn enkele voorwaarden en specificaties verbonden aan het ontvangen van een beroepstitel. Op zich volstaat het om een extra opleiding of Bachelor-na-bachelor (Ba-na-Ba) te volgen en deze met succes af te ronden. Op dat moment kan je met het attest van de bijkomende opleiding en je brevet of diploma van verpleegkundige een erkenning online aanvragen via het e-loket van Zorg en Gezondheid.
Bij een aanvraag voor de bijzondere beroepstitel peri-operatieve zorg, dien je ook je visum als verpleegkundige toe te voegen.
Opgelet: sommige opleidingen geven je ook toegang tot een bepaalde dienst of subsector in de zorg zoals Geestelijke Gezondheidszorg (ggz) of geriatrie maar zonder het diploma of brevet van verpleegkundige kan je geen bijzondere beroepsbekwaamheid aanvragen. Een voorbeeld hier is als je als postgraduaat diabeteseducator gevolgd hebt.
Opleidingen voor beroepstitels van verpleegkundigen
Zoals reeds aangehaald dien je in het bezit te zijn van een diploma of brevet van verpleegkundige om een extra opleiding te kunnen aanvatten. De extra opleiding bevat minstens 150 uur in de verschillende onderdelen of domeinen van de specialisatie. Voor geestelijke gezondheidszorg (ggz), psychiatrie en palliatieve geeft dit 10 ECTS studiepunten.
Je loon als verpleegkundige met een extra bijzondere beroepsbekwaamheden (BBK)
Het is logisch dat je loon als verpleegkundige met een beroepsbekwaamheid hoger is dan zonder. Daarom is bij de functie indeling van het IF-IC ook rekening gehouden met deze beroepsbekwaamheden. Je erkende bijzondere beroepsbekwaamheid geeft ook recht op een extra jaarlijkse premie als verpleegkundige. In veel gevallen geldt deze premie enkel als je daadwerkelijk in een dienst, functie of zorgprogramma tewerkgesteld bent die deze bijscholing of beroepstitel vereist.
Als verpleegkundige kan je nog 6 extra specialialisaties aangaan. Deze stellen je in staat om te werken in een specifieke zorgomgeving. Lees hier alles over de beroepstitels van een verpleegkundige