We zijn collega’s, geen vrienden!
WorkTalia

plaats job
Clickimage
vacature plaatsen
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
work/life balance
werkgevers
mijn loon
sector / groep
functies
vacatures

We zijn collega’s, geen vrienden!

We zijn collega’s, geen vrienden! Sta je soms versteld van de hoeveelheid privégegevens die verspreid wordt op de werkvloer? Problemen met familie, seksuele uitspattingen, politieke voorkeuren, absurde hobby’s, … Lees tips om collega's en 'werkvrienden' te onderscheiden en hoe je ongewenste vriendschap van een collega aanpakt.

Waarom vertellen we over ons privé leven?
Op het werk ben je al snel meer dan 8 uur per dag samen met collega's en ontstaat er vaak een waas van vriendschap en groepsgevoel. Denk echter niet dat al je collega's je vriend of vriendin kunnen of willen worden. In een normaal wervingsproces wordt je collega gekozen op basis van hun competentie op werkvlak. Uiteraard wordt er vaak ook bekeken of het zal klikken met de toekomstige collega's maar uitkijken wie je in vertrouwen neemt op het werk is een belangrijke boodschap. 

Ben je opgestaan met een fikse ruzie, heb je iets ongelooflijks meegemaakt of sluimeren er allerlei zorgen in je hoofd? Deze situaties geven onmiddellijk aanleiding tot het vertellen van soms té persoonlijke informatie omdat het moeilijk wachten is tot je beste vriendin 's avond bereikbaar is of tot je eens bij je moeder kan stoppen om je hart te luchten. Hoe langer de wachtperiode, hoe meer we verleid worden tot het vertellen van ons verhaal aan collega’s. Ook een stilte tijdens de lunch of koffiepauze is voor sommigen onder ons genoeg om persoonlijke situaties aan te kaarten om die verduivelde stilte toch maar een halt toe te roepen.

Valkuilen van vriendschap op het werk
Het verkeerd inschatten van collegaschap kan nefast zijn voor je verdere carrière. Niet iedereen heeft namelijk steeds het beste met je voor. Wat kan er gebeuren als je de verkeerde personen vertrouwd of te veel informatie te grabbel gooit?

Vriendschap op het werk, het kan
Waar je ook werkt, er is vaak iemand waar je je goed bij voelt. Daarentegen is het ook zo dat het onmogelijk is een bedrijf te vinden waar iedereen voor elkaar door het vuur zou gaan. Een balans vinden is de kunst. Neem de tijd om te onderzoeken of een collega echt een vriend kan worden. Vriendschappen ontstaan meestal na jaren samen op school of in een club te vertoeven. Op het werk is dit net zo. Na een maand kan je dus nog niet echt spreken over vriendschap.

“Collega’s zijn” is natuurlijk meer dan samen taken tot een goed einde brengen. Een goede collega zorgt ook mee voor een goede werksfeer en houdt rekening met anderen. Vertel dus zeker over die leuke romantische film die je gisteren zag, de lekkere kalkoen dit weekend of een opkomende klusjesdag waar je echt niet naar uit kijkt. Vermijd echter om onderwerpen die je nauw aan het hart liggen in de groep te gooien. 

Ben je een vriend of collega?
Het is niet steeds makkelijk om het verschil op te merken tussen vriendschap en collegaschap. We geven hieronder enkele knipperlichten die een teken kunnen zijn van de overgang van collega naar vriendschap. Vertrouw je deze collega en zou je langzaam een vriendschap op willen bouwen, dan kan je deze signalen positief beantwoorden. Wil je echter liever je werk en privé iets meer gescheiden houden, dan is dit het uitgelezen moment om dit duidelijk te maken. "Negatieve" signalen kan je geven door zelf neutrale mails te blijven sturen, niet in te gaan op persoonlijke uitnodigingen zonder collega’s...

TIP: maak een rubriek aan waar je alle collega’s of verre vrienden plaatst en pas de instellingen zo aan dat er zo goed als geen privé gegevens te zien zijn.

Zelf zorgen voor vriendschap
Soms komen we op het werk mensen tegen waarbij we ons heel erg op ons gemak voelen. Dit kan ervoor zorgen dat je vaker wenst af te spreken met deze collega. Hieronder enkele tips die een vriendschap helpen opstarten.

Verlies je andere collega’s niet uit het oog. Met hoe meer collega’s je immers zakelijk overeen komt, hoe groter de kans is dat je iemand later als vriend kan beschouwen. Bovendien zullen je collega’s het dan minder erg vinden dat je wat meer tijd spendeert met een andere collega. Als Rita telkens 10 minuten praat met Els bij het koffieapparaat zal dit Marijke opvallen. Praat Rita met veel collega’s en soms 5 minuten langer met Els, zal Marijke hier niets achter zoeken.

We hebben in dit artikel enkele tips gegeven om het bekomen van een vriendschap op het werk te bevorderen of net niet. Uiteraard blijft de booschap dat indien je een vriendschap wilt bewerkstelligen, hier enige spontaniteit aangewezen is. Mist je boodschap spontaniteit, dan kan de inhoud van je boodschap zelfs verkeerd begrepen worden en zorgen voor spanningen. Een vriendschap sluiten op het werk is niet verkeerd maar wees steeds op je hoede om zo ook jezelf te beschermen.

meer artikels over Mijn werk - Collega ▶
© WorkTalia | Kruishoutemsesteenweg 96, 9750 Kruisem (BE) | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers
vacatures zoeken
jobs

functies

je loon

sectoren

werkgever
annuleren
directe links naar bedrijven en jobs
gratis job tests voor beroepskeuze
Bewaar of mail jobs voor later
Reeds geregistreerd? Klik hier >
annuleren
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
annuleren
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >