De hard skills van een goed bouwkundig tekenaar
De belangrijkste vaardigheden die je kan aanleren (hard skills) zijn deze die je nodig hebt om je tekeningen effectief uit te werken. Enkele voorbeelden van typische hard skills voor een bouwkundig tekenaar zijn:
Daarnaast heb je natuurlijk de belangrijkste softwarepakketten of tekenpakketten voor een bouwkundig tekenaar.
Zin voor nauwkeurigheid
Je bouwkundige tekeningen dienen tot in de puntjes correct te zijn. Dit vereist een goede zin voor nauwkeurigheid. Elke tekening dient als basis voor een ingrijpend bouwproject en wordt gebruikt door veel verschillende partijen zoals studiebureaus, architecten, projectleiders, werfleiders en natuurlijk ook de klant.
Team-player en contactvaardig
Je tekening wordt gebruikt door veel personen en je zal steeds feedback of vragen krijgen. Dit betekend direct ook dat je een teamspeler en contactvaardig moet zijn. Je moet niet alleen samenwerken met een team maar je moet ook vaak samenwerken met mensen van buiten je team of zelfs van buiten je eigen bedrijf. Deze personen zullen niet altijd op dezelfde lijn als jou zitten.
Elk plan is anders: leer bij!
Een andere vaardigheid die handig van pas komt, is leervaardigheid. Elk plan dat je uittekent, zal uniek zijn. Je zal dus bij elk plan op zoek moeten gaan naar oplossingen en van deze zoektochten dien je bij te leren (ervaring opdoen).
In sommige gevallen zal je zelf creatief te werk moeten gaan om tot een oplossing te komen.
Schat jezelf goed in en hoe minder je autonoom kan werken als bouwkundig tekenaar, hoe meer ondersteuning je nodig hebt van je team. Dit kan een ingenieur, architect of andere bouwkundig tekenaar zijn.
Ruimtelijk inzicht
Als bouwkundig tekenaar ben je niets zonder je ruimtelijk inzicht. Je moet 2D plannen kunnen uitwerken tot BIM of 3D en je moet de getekende projecten kunnen voorstellen zonder telkens tot een overzicht te moeten overgaan.
Brede interesse in het bouwproces
Als bouwkundig tekenaar is het een welgekomen extra vaardigheid als je een brede interesse hebt. Deze nieuwsgierigheid of interesse kan je dan gebruiken.
Deze skill komt namelijk van pas bij het uittekenen van nieuwe projecten. Er komen steeds nieuwe materialen en (bouw)processen bij en het helpt als je al een basiskennis hebt van deze materialen of processen alvorens je start met tekenen.
Een algemene kennis helpt je ook vooruit tijdens vergaderingen met andere teamleden of contacten (architect, ingenieur, … )
Er is een klein maar belangrijk verschil tussen een technisch tekenaar en een bouwkundig tekenaar. Wij leggen uit welk verschil er is tussen deze tekenaars.
Om de functie van bouwkundig tekenaar uit te oefenen heb je verschillende opleidingsmogelijkheden en opleidingsniveaus.