Om de functie van bouwkundig tekenaar uit te oefenen heb je verschillende opleidingsmogelijkheden en opleidingsniveaus.
Bouwkundig tekenaar worden via reguliere opleidingen
Er zijn verschillende gradaties mogelijk als bouwkundig tekenaar. De basis als bouwkundig tekenaar bestaat er in om vlot te kunnen werken met CAD software en vlot bouwplannen te kunnen uittekenen met het nodige inzicht in materialen en technische beperkingen. In de meeste gevallen noemt men deze functie dan Uitvoerend CAD-tekenaar bouw.
Daarnaast kunnen er bijkomende taken en kennis bijkomen waardoor je als bouwkundig tekenaar specifieke kennis nodig hebt. Deze kennis kan technisch, juridisch of financieel. Afhankelijk van je werkplek en werkgever. Lees dus bij een vacature voor bouwkundig tekenaar de voorwaarden en profiel dat men zoekt.
Secundair onderwijs: Bouw- en houtkunde en een Se-n-Se
De snelste weg om het beroep van bouwkundig tekenaar uit te kunnen oefenen is door de secundaire opleiding Bouw- en houtkunde met voorkeur de vooropleiding 2de graad TSO Bouw- en houtkunde
Daarnaast kan je ook nog 2 verschillende Se-n-Se volgen:
Daarnaast kan je ook via het HBO Bouwkundig Tekenen aan de slag als bouwkundig tekenaar.
Hoger onderwijs: Bachelor en Postgraduaat
De eerste echt solide opleidingen om bouwkundig tekenaar met specifieke kennis te worden zijn:
De professionele bachelor Bouw. In deze opleidingen van de bouw wordt een diepgaande technische vorming gegeven met een hoge graad praktijk. Het technisch dat er bijgebracht wordt is belangrijk voor bouwkundig tekenaars (planning, materiaalstudie, stabiliteit, … )
Er kan ook een postgraduaat gevolgd worden namelijk BIM-management (Building Information Modeling).
Bachelors en masters die leiden tot bouwkundig tekenaar
Je kan ook kennis verwerven in een bepaalde niche zoals Civil Engineering en met deze master of bachelor op zoek gaan naar vacatures als bouwkundig tekenaar. Het spreekt voor zich dat je loon als bouwkundig tekenaar in een niche met specifieke kennis beduidend hoger ligt.
Via volwassenenonderwijs tot bouwkundig tekenaar
Het beroep van bouwkundig tekenaar is een knelpuntberoep. Door het afwerken van deze opleiding voor volwassenen kun je zowel bij architecten, studiebureau's of aannemers werken. Reken wel op minstens 20 uur per week tot wel 28 uur per week. De opleiding tot bouwkundig tekenaar is niet mogelijk in avondonderwijs tenzij je reeds over een grondige basis beschikt en enkel wenst te specialiseren of bijscholen.
Bouwkundig tekenaar worden: conclusie
Er zijn geen toelatingsvoorwaarden maar een goede kennis van het Engels en een sterke wiskundige basis is belangrijk. Je kan zelf je opleiding kiezen maar hoe hoger je studies zijn, hoe meer je loon als bouwkundig tekenaar zal zijn. Doorgroeien als bouwkundig tekenaar en ervaring spelen ook een grote rol dus kies je opleiding met zorg.
Er is een klein maar belangrijk verschil tussen een technisch tekenaar en een bouwkundig tekenaar. Wij leggen uit welk verschil er is tussen deze tekenaars.