Wie betaalt verkeersboetes: chauffeur of werkgever?
WorkTalia

plaats job
Clickimage
vacature plaatsen
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
work/life balance
werkgevers
mijn loon
sector / groep
functies
vacatures

Wie betaalt verkeersboetes: chauffeur of werkgever?

Wie betaalt verkeersboetes: chauffeur of werkgever? Wie veel in het verkeer rondrijdt, zal vroeg of laat een verkeersboete ontvangen. Wie betaald deze boetes echter? De bestuurder of de werkgever?

Boetes komen voort uit een strafmisdrijf maar...
Even technisch maar een arbeidscontract verlegt een deel van de burgerrechtelijke aansprakelijkheid van de werknemer naar de werkgever. De strafrechtelijke aansprakelijkheid wordt echter niet beperkt bij de werknemer. Strafrechtelijke zaken zijn bijvoorbeeld:

Maar de wet bepaalt dat de werkgever in geval van een boete burgerrechtelijk aansprakelijk is voor de betaling van deze boete.

Terugbetalen van de boete aan je werkgever
Als de werkgever geen fout kan verweten wordt zoals een slecht onderhouden wagen, dan kan de werkgever de boete terugvragen aan de chauffeur. Meer nog! De werkgever wordt gestimuleerd door de wet om dit te doen door extra belastingen om zo te vermijden dat de werkgever de werknemer aanzet om verkeersregels te overtreden zonder gevolg. 

Hoe en wanneer de verkeersboete betaald wordt hangt af van gemaakte afspraken. Ook hier blijkt het belang van een goede car-policy.

Chauffeur betaaldt verkeersboetes zelf
Er is sprake van het koppelen van een nummerplaat aan een bestuurder. Zo kunnen boetes rechtstreeks verstuurd worden naar een bestuurder en niet meer naar een werkgever. In vele gevallen zal de boete blijven toekomen bij de werkgever omdat de wagen door meerdere bestuurders gebruikt wordt of dat de bestelwagen geen privégebruik toelaat.

Zware verkeersovertredingen
Los van de boetes en bijhorende maatregelingen zoals intrekken van het rijbewijs kan een zware overtreding reden zijn voor een ontslag om dringende reden (direct ontslag zonder opzegvergoeding).

Als voorbeeld hebben veel werkgevers een zero-tolerance beleid bij rijden onder invloed.Als dit niet opgenomen is in een car policy kan dit via een rechtszaak bekomen worden door de werkgever. 

meer artikels over Mijn werk - Mobiliteit ▶
© WorkTalia | Kruishoutemsesteenweg 96, 9750 Kruisem (BE) | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers
vacatures zoeken
jobs

functies

je loon

sectoren

werkgever
annuleren
directe links naar bedrijven en jobs
gratis job tests voor beroepskeuze
Bewaar of mail jobs voor later
Reeds geregistreerd? Klik hier >
annuleren
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
annuleren
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >