Wie betaald schade aan bedrijfswagen
WorkTalia
Clickimage
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
work/life balance
werkgevers
test jezelf
sector / functies
mijn loopbaan
vacatures

Wie betaald schade aan bedrijfswagen

Wie betaald schade aan bedrijfswagen Een ongeluk is snel gebeurt. Zeker als je volledige dagen in de wagen rondrijdt. Maar wie is nu verantwoordelijk voor de schade aan een bedrijfswagen of bestelwagen? De bestuurder/chauffeur of de werkgever?

Welke mogelijke schade bestaat er aan de bestelwagen of bedrijfswagen?
Belangrijk is om eerst en vooral een onderscheidt te maken tussen de verschillende schadegevallen die mogelijk zijn met een bedrijfswagen of bestelwagen van je werkgever:

Er zijn nog meer opsplitsingen mogelijk maar wij houden ons aan deze drie mogelijkheden.

Wie betaald de schade aan de wagen?
De wagen is eigendom van de firma waarbij je werkt. Het zal dus de werkgever zijn die als eerste aangesproken wordt om de schade aan het voertuig te betalen. Je werkgever kan deze kosten echter aan jou, de chauffeur, doorrekenen. 

De werkgever mag echter niet zomaar alle kosten die bij een schadegeval horen doorrekenen aan zijn chauffeur. hij zal duidelijk moeten maken dat hij deze kosten mag doorrekenen. 

De werkgever kan dit doen door de bestaande wetgeving te gebruiken of door de mogelijke schadegevallen vooraf te vermelden in een car-policy. Een car-policy is een bijkomend contract tussen werkgever en werknemer waarin staat vermeld wie welke kosten voor zijn rekening neemt. In vele gevallen staat daar bijvoorbeeld ook in waar er getankt mag worden, wie met de wagen mag rijden en of de bestelwagen persoonlijke spullen mag bevatten zoals een sticker of raamdecoratie.

Zo kan er beschreven zijn dat schade door eigen fout terugbetaald dient te worden:

In sommige gevallen kan men zelfs stellen dat bij een ongeval waarbij de chauffeur niet in fout is, er bepaalde kosten aangerekend worden. Dit komt echter niet veel voor

Terugbetalen vrijstelling (forfait)
Zo goed als altijd wordt er een midden gezocht en gevonden in het feit dat de chauffeur enkel de vrijstelling terug dient te betalen. 

Een vrijstelling of forfait is het bedrag dat de werkgever niet terugkrijgt van de verzekering bij een bestelling. Alle andere kosten of schade wordt dan betaald door de werkgever. 

Zware fout: bestuurder betaald alsnog alle schade!
Er zijn bepaalde omstandigheden waar de werkgever, los van een car-policy) alle kosten van een schadegeval kan terugeisen van zijn werknemer. De meest voorkomende redenen zijn grote fouten of herhaalde kleine fouten zoals:

meer artikels over Mijn werk - Mobiliteit ▶
© WorkTalia | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers | Hosting by COMBELL
Combell Hosting

jobs

loopbaan

testjes

sectoren

werkgever
annuleren
directe links naar bedrijven en jobs
gratis job tests voor beroepskeuze
Bewaar of mail jobs voor later
Reeds geregistreerd? Klik hier >
annuleren
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
annuleren
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >