Wens je in de machinebouw te werken dan heb je veel mogelijke opleidingen die leiden tot een job in de machinebouw.
Hogeschool of universitaire opleiding?
Heb je een opleiding aan de hogeschool of universiteit achter de rug dan heb je veel mogelijkheden binnen de machinebouw. Een master opent alle poorten maar ook een academische bachelor of professionele bachelor geven mogelijkheden tot een carrière.
Zeker de opleiding van industriële wetenschappen geeft je pasklare munt om snel een mooie job te bemachtigen.
Metaalbewerking en magazijniers
Naast ingenieurs, calculators en technisch tekenaars zijn er ook veel metaalbewerkers nodig. Dit kan gaan van een algemene plaatbewerking tot CNC gestuurde bewerking.
Dit wil zeggen dat je via bijscholing of extra opleidingen alsnog terecht kan komen in de machinebouw.
Techniekers, techniekers, techniekers, ...
Overal zoekt men techniekers. Onderhoudstechniekers, storingstechniekers en technieker elektromechanica - Elektromechanieker zijn dus ook bij machinebouwers gegeerd goed.
Als we dan specifiek naar machinebouw kijken dan zijn onderstaande opleidingen zeker een plus:
Algemene functies
Los van bovenstaande opleidingen, zijn opleidingen tot algemene bedrijfsfuncties natuurlijk ook steeds mogelijk. We denken hier onder andere aan management, personeelszaken, sales of IT.
Machinebouw is geen al te grote sector qua tewerkstelling maar in verhouding werken er wel veel ingenieurs. Welke ingenieurs komen het meest voor in de machinebouw?
De sector vervaardiging van machines, apparaten en werktuigen (CK of NACE C28) telt iets meer dan 30,000 tewerkgestelden en dit is goed voor 0,75 procent van de werkende bevolking. Maar welke functies en beroepen heb je in de machinebouw?
Met bijna 2.000 bedrijven zijn ze in België: machinebouwers. Er zijn echter grote verschillen en geen enkel bedrijf doet hetzelfde. Hier de grootste verschillen binnen de machinebouw in Vlaanderen en België