Kennis van de markt en sector
Een machinebouwer dient een marktspecialist te zijn. Dit betekent dat ook haar werknemers deze expertise moet hebben. Natuurlijk heb je veel functies bedrijven waarbij je als ingenieur of technieker met een goede basis te werk kan werken. Maar wil je echt een grootverdiener zijn in machinebouw dan specialiseer je.
Deze specialisering kan richting een sector zijn maar ook een marktonderdeel:
Enkele typische sectoren:
Enkele typische marktonderdelen:
Kennis is je troef: Verdiep je de details…
Je eigen kennis verrijken is de basis om jarenlang werkplezier te hebben en op het einde van de maand een mooi salaris te ontvangen. Door je specialisatie uit te diepen en te verbreden word je de specialist dat men zoekt.
Let er wel op dat een specifieke kennis ook soms in je nadeel kan werken. Door je specialisatie ben je waarschijnlijk minder op de hoogte van andere zaken en wordt je duurder voor sommige machinebouwbedrijven.
Om een voorbeeld te geven: het zal moeilijker worden om je droomjob te vinden dicht bij je woonplaats. Je zal dus langer in de wagen moeten vertoeven..
Machinebouw is geen al te grote sector qua tewerkstelling maar in verhouding werken er wel veel ingenieurs. Welke ingenieurs komen het meest voor in de machinebouw?
De sector vervaardiging van machines, apparaten en werktuigen (CK of NACE C28) telt iets meer dan 30,000 tewerkgestelden en dit is goed voor 0,75 procent van de werkende bevolking. Maar welke functies en beroepen heb je in de machinebouw?
Wens je in de machinebouw te werken dan heb je veel mogelijke opleidingen die leiden tot een job in de machinebouw.
Met bijna 2.000 bedrijven zijn ze in België: machinebouwers. Er zijn echter grote verschillen en geen enkel bedrijf doet hetzelfde. Hier de grootste verschillen binnen de machinebouw in Vlaanderen en België