Je hebt veel verschillende soorten techniekers. Welke soorten techniekers heb je en wat houdt hun job in?
In welke sectoren werken de meeste techniekers?
Er zijn twee belangrijke sectoren die beroep doen op techniekers. De grootste is de industrie/productie en de andere is de bouwsector. De bouwsector zoekt iets minder techniekers maar heeft wel een grotere variatie in tewerkgestelde techniekers.
Techniekers in de industrie en productiesector
Als we praten over techniekers in de industrie dan springen er 3 soorten techniekers uit:
Onderhoudstechnieker: de meest gezochte technieker
Structureel werken als technieker. Dat is zowat het takenpakket van een onderhoudstechnieker. En structureel werken omvat onder andere:
Door de variatie in het takenpakket is er steeds werk genoeg binnen een bedrijf om een fulltime onderhoudstechnieker aan te werven.
Storingstechnieker: de polyvalente technieker
Als storingstechnieker doe je preventief en curatief onderhoud. Dit betekend dus dat je zowel standaard onderhoud als eventuele problemen dient op te lossen.
Aangezien dat het snel en accuraat oplossen van storingen een belangrijke factor is binnen een bedrijf wordt er vaak gekozen voor een storingstechnieker in plaats van een onderhoudstechnieker. Ook zal een storingstechnieker geen algemene taken vervullen die een onderhoudstechnieker wel dient te doen. De focus ligt bij deze technieker echt op storingen verhelpen en voorkomen.
Technieker elektromechanica - elektromechanicien
In de industrie is er ook veel vraag naar een technieker elektromechanica of elektromechanieker. De taken liggen in de lijn met het takenpakket van de onderhoudstechnieker maar zijn specifiek gericht op elektromechaniek. Modificaties uitvoeren, slijtage en instellingen controleren, testen en registreren zijn maar enkele belangrijke taken voor deze technicus..
Techniekers in de bouw
Waar bovenstaande techniekers vooral actief zijn in de industrie en productieomgevingen, heb je ook enkele techniekers die vaker in de bouw of constructie werken: