Als technieker een bedrijfswagen van je werkgever: voordelen en nadelen
WorkTalia
Clickimage
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
jij bent onze nieuwe held
werkgevers
solliciteren
work/life
mijn loopbaan
vacatures
Als technieker een bedrijfswagen van je werkgever: voordelen en nadelen
Als technieker een bedrijfswagen van je werkgever: voordelen en nadelen In sommige gevallen krijg je als technieker een bedrijfswagen ter beschikking van je werkgever. De vraag is of deze wagen een voordeel of net een nadeel is voor jou als technicus.

Je gebruikt de wagen ook persoonlijk: Voordeel van alle aard
Wanneer je als technieker een wagen ter beschikking krijgt die je privé mag gebruiken dan is dit een voordeel van alle aard en belastbaar. Dit komt omdat voordelen van alle aard beschouwd worden als beroepsinkomen. 

Je belastbaar salaris wordt maandelijks verhoogd met de waarde van het voordeel van alle aard. Op het verhoogde salaris betaal je dan bedrijfsvoorheffing.

Privégebruik omvat:

Soms kan je opteren om geen wagen te nemen en jouw brutoloon als technieker aangepast te zien. Het is aan jou als technieker of dit voordeel opweegt tegen het lagere loon de extra belastingen. 

Bedrijfswagen geen privégebruik
Een bedrijfswagen kent geen privégebruik als deze wagen enkel gebruikt wordt voor werkdoeleinden. Dit betekend van het werk uit richting werven of klanten. 

Een uitzondering is voor techniekers die vaak op de baan zijn en bijvoorbeeld maximum één dag per week naar kantoor of het bedrijf gaan. In dit geval mag de technieker de bedrijfswagen gebruiken om van thuis uit naar werven of klanten te rijden. 

Let er wel op dat misbruik van de bedrijfswagen slecht kan uitdraaien voor de technicus. Als hij de bedrijfswagen alsnog privé gebruikt en er gebeurt een ongeval kan dit voor ernstige problemen zorgen.

Geen privégebruik is geen privégebruik! 
Als voorbeeld geven we een technieker die zijn kind wil afzetten op school en een kleine omweg dient te maken. Ook dit is privégebruik van de bedrijfswagen. Met andere woorden kan dit al voor problemen of op zijn minst voor een discussie zorgen. 

Benamingen voor firmawagens zonder privégebruik
Om een degelijk onderscheid te maken tussen bedrijfswagen met privégebruik en zonder, zoeken werkgever vaak naar synoniemen. Zo vind je vaak in de vacature voor techniekers een dienstwagen of functionele wagen terug. 

Twijfel je als technieker? Vraag tijdens het eerste sollicitatiegesprek duidelijk wat de voorwaarden zijn rond de wagen. Voor de technieker is dit vooral letten op:

meer artikels over Techniekers ▶
© WorkTalia | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers | Hosting by COMBELL
Combell Hosting

jobs

loopbaan

solliciteren

work/life

werkgever
neen dank je
Ontvang vacatures op maat
Selecteer zelf max afstand, functie, ..
Anoniem: geen persoonlijke info
Reeds geregistreerd? Klik hier >
neen dank je
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
neen dank je
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >