Bereid je voor op je sollicitatie: proeven en testen
WorkTalia
Clickimage
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
Test jezelf
werkgevers
test jezelf
sector / functies
mijn loopbaan
vacatures

Bereid je voor op je sollicitatie: proeven en testen

Bereid je voor op je sollicitatie: proeven en testen Naast een gesprek komen er bij tal van sollicitatieprocedures proeven en testen aan te pas. Wij leggen je uit hoe je je daarop voorbereidt.

Talenkennis opfrissen
Spreek je in je cv van een goede talenkennis? Dan moet je dat ook kunnen tonen in een gesprek. Het is niet de bedoeling dat je een hele uiteenzetting over de sector geeft in een andere taal. Leer jezelf wel op zijn minst bondig en correct voorstellen in het Frans, Engels en/of Duits. Bereid dit voor op papier. Bij een volgende sollicitatie volstaat het om je voorbereiding boven te halen.

Is een goede kennis van het Frans en/of Engels essentieel voor de functie, fris dan je talenkennis grondiger op. Oefen zeker de specifieke vaktaal in. Toch nog wat roestig? Vermeld dat je bereid bent je bij te scholen.

Intelligentietesten
Intelligentietesten bestaan uit vraagstukken, logische denkvragen, rekenkundige reeksen, taalkundige analogieën en reeksen met ruimtelijke figuren. Men past ze aan aan je opleidingsniveau en aan de functie waarvoor je solliciteert. De bedoeling is meestal de goede van de heel goede kandidaten onderscheiden. Daarom zijn deze test vaak moeilijker dan de klassieke intelligentietesten.

Kan je je hierop voorbereiden? Ja en nee. Oefenen kan, maar op korte tijd kan je je dergelijke vaardigheden niet spectaculair verhogen. In bepaalde gevallen is het erg nuttig op om op voorhand te oefenen. Heb je de laatste vijf jaar niet meer met cijfertjes gewerkt, dan moet je toch wel even wennen aan cijferreeksen met breuken en priemgetallen. Je wint er alleszins tijd mee. Hetzelfde geldt voor technisch aangelegde mensen die opeens taalproeven moeten afleggen. Dezelfde oefeningen zal je niet snel voorgeschoteld krijgen. Wel train je je denkwijze. Op de website van VDAB vind je tal van oefeningen.

Tips:

Persoonlijkheidstesten
Als je een persoonlijkheidstest voorgelegd krijgt, kan je altijd proberen een betere of perfecte versie van jezelf voor ogen te houden. Overdrijf echter niet. Ben je een intravert type, presenteer je dan niet als een extravert leidersfiguur. Je zal onmiddellijk door de mand vallen. Je echte persoonlijkheid komt toch naar boven tijdens het gesprek of de simulatie-oefeningen. 'Oefenen' kan op de website van VDAB.

Rollenspel
Er bestaan oefenboeken waarin mogelijke simulaties uitgebreid beschreven worden. Oefenen zal echter niet veel helpen zonder constructieve feedback. In je familie- of kennissenkring is er misschien iemand uit de communicatiesector, iemand die op de personeelsdienst werkt of iemand met veel managementervaring. Ze zijn misschien bereid je te helpen. Je kan bijvoorbeeld je gedrag opnemen op video en het samen bespreken.

meer artikels over Mijn werk - Sollicitatiegesprek ▶
© WorkTalia | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers | Hosting by COMBELL
Combell Hosting

jobs

loopbaan

testjes

sectoren

werkgever
annuleren
directe links naar bedrijven en jobs
gratis job tests voor beroepskeuze
Bewaar of mail jobs voor later
Reeds geregistreerd? Klik hier >
annuleren
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
annuleren
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >