Afknappers
Het uitzendbureau Randstad heeft een ergernissen-hitparade van werkgevers opgesteld:
In deze valkuilen mag je dus zeker niet trappen.
Reisweg
Moet je ergens in het hartje van een jou minder bekende stad zijn zijn of in een gehucht waar je nog nooit van gehoord? Niet iedereen heeft een GPS of kan er een lenen. Stippel de weg op voorhand uit met een routeplanner. Je kan de rit enkele dagen voor het gesprek al eens afleggen. Dan kan je files en wegenwerken op het traject beter incalculeren.
Vergeet op de dag zelf de afdrukken niet. Neem voor alle zekerheid ook een wegenkaart mee, mocht je van het traject afwijken en je oriëntatie kwijtgeraken.
Ga je met het openbaar vervoer? Houd dan rekening met vertragingen. Neem liever een trein of bus vroeger en wees voorzichtig met overstappen waar je slechts enkele minuten tijd voor hebt.
Opzoekwerk
Als eerste stap verricht je best wat opzoekwerk. In de bibliotheek of op het Internet vind je vast informatie over het bedrijf, haar geschiedenis, haar concurrenten en de sector. Het is belangrijk hierbij een stapje verder te gaan dan enkel hun website te bezoeken. Laat tijdens het gesprek ook duidelijk merken dat je research hebt gedaan.
Vragen voorbereiden
Ruwweg kan je de vragen die de werggever je stelt indelen in twee groepen: ‘Wil je de job?’ en ‘Kan je de job aan?’ Bij de eerste peilt de werkgever naar je enthousiasme en onderzoekt hij of je de functie echt wil. Bij de tweede kijkt hij of je aan het profiel beantwoordt. Gemakkelijke en moeilijke vragen waar je best al eens op voorhand over nadenkt, vind je in het artikel “Zijn er nog vragen”.
Elk bedrijf heeft zijn eigen cultuur, sfeer, huisstijl. De werkgever zoekt uit of jij daarin past. Hij wil ook weten of het zal klikken met collega’s. Daarom stelt hij vragen over je houding tegenover anderen, stijl van werken, inzet en tempo. Wees eerlijk.
Ben je in staat om jezelf te beschrijven? Zoek sterke kwaliteiten die nuttig zijn voor de functie. Wees je ook bewust van je zwakkere kanten. Het kunnen benoemen ervan wijst op een realistisch zelfbeeld en evenwichtige persoonlijkheid. Je moet niet meteen alles kunnen, er moet ook nog wat te leren zijn.
Diegene die je aanwerft, tracht een beeld te vormen van de sfeer waarin je bent opgegroeid: de waarden die je van thuis hebt meegekregen, je hobby’s en je nevenactiviteiten. Op die manier krijgt hij een globale indruk over je inzet, je verantwoordelijkheidsgevoel en je sociale capaciteiten.
Bij een starter gaat de recruiter de studiekeuzemotieven na: koos je voor je richting omdat je er goed in bent of omdat die goed in de markt ligt?
Vervelende vragen
Deze vragen zal je quasi zeker voorgeschoteld krijgen:
‘Wat zijn je zwakste punten? Wat vind je niet goed aan jezelf?’
Stel jezelf niet te negatief voor, wees wel eerlijk. De kunst is om je negatieve eigenschappen toch positief te laten uitschijnen. Een eigenschap als perfectionisme is bijvoorbeeld niet zo negatief voor een directiesecretaresse, ook al heeft het wel een negatieve bijklank.
‘Ben je stressbestendig?’Vertel dat je eerst je prioriteiten bepaalt in een stressvolle situatie. Op die manier ben je de situatie beter meester. Je zal intensief doorwerken om je deadline te halen. Een geruststelling mag hier wel: leg uit dat je niet in paniek raakt of crasht. Meer nog, stress kan een stimulans zijn om aan een goed tempo geconcentreerd te werken.
Vragen stellen
Vermijd eenrichtingsverkeer bij een sollicitatiegesprek. Bedenk zelf ook een aantal zinvolle vragen die je kan stellen en ga verder dan 'Hoe verloopt de sollicitatieprocedure verder?'. Zo toon je je interesse en motivatie voor de job.