Niet alle lastechnieken worden evenveel gevraagd in een werkomgeving. Als lasser is het dus belangrijk bepaalde lastechnieken onder de knie te hebben. wij sommen de belangrijkste op
Halfautomaat of MIG/MAG lassen (70% - industrie, productie en bouw)
Metal Inert Gas of Metal Active Gas of kortweg MIG/MAG-lassen zijn twee identieke lasprocessen (enkel het gebruikte gas verschilt namelijk) die in de praktijk ook vaak halfautomaat lassen genoemd wordt.
Halfautomaat lassen komt vaak voor, zeker in de bouwsector, omdat het een snelle manier van lassen is. MIG/MAG lassen is ook veelzijdig toepasbaar. De benaming halfautomaat lassen komt omwille van het feit dat tijdens het lassen continu mechanisch een draad wordt aangevoerd. Als het lassen dan ook nog eens door een robot uitgevoerd wordt (productieomgeving) wordt deze methode gewoon automatisch lassen genoemd.
TIG lasser (50% vooral in industrie / productie)
Is het eindresultaat van het lassen belangrijk dan zal men zo goed als steeds opteren voor TIG lassen.
Deze lastechniek is de moeilijkste techniek omdat je beide handen nodig hebt (lastoorts in de eene hand en in de andere het toevoegmateriaal). Het is dus niet zo dat iedereen die een opleiding tot lasser volgde, deze techniek ook perfect onder de knie heeft. Oefening en kunde zijn belangrijk bij TIG lassen.
TIG lassers moeten gedetailleerd en gecontroleerd kunnen werken want elke fout is zichtbaar. Hernemingen of bewerkingen achteraf zijn niet uitzonderlijk dus je moet als lasser veel zelfcontrole uitvoeren.
Bouwsector uitzondering: geen speciale techniek maar wel met diploma (10%)
Ook in de bouw zijn dus lassers nodig maar daar is bij vacatures voor lassers vaak de lastechniek ondergeschikt aan je diploma. Als diploma is een opleiding via avondschool of volwassenenonderwijs tot lasser reeds voldoende. Al spreekt ervaring bij kleinere bouwbedrijven een rol omdat je meteen inzetbaar dient te zijn. Lees goed de vacatureteksten na zodat je niet solliciteert op een vacature waar je niet aan voldoet.
Als je da toch een techniek moet noemen vallen we terug op halfautomaat lassen.
Welke lasser ben jij?
Dus als lasser is het belangrijk om te weten waar je talenten liggen. Werk je graag snel en groots of net omgekeerd: klein en fijn? Waar zou je als lasser graag werken? Productieomgeving, atelier of buiten?
Afhankelijk van je voorkeur, kies je een vacature als lasser en bijpassende methode.
Het loon van een lasser in België is goed te noemen. Maar naast het salaris van een lasser zijn er nog andere zaken belangrijk…
Als lasser heb je een divers takenpakket. Je het natuurlijk de standaard taken als lasser maar daarnaast zijn er veel mogelijkheden als je vacatures bekijkt.
Als lasser kan je op veel plaatsen terecht en ze zullen je allemaal met open armen ontvangen. De vraag is echter welk soort lasser jij wenst te zijn en in welke sector of werkgebied je actief wil werken.
Als lasser is metaal verbinden je job. Om deze job uit te voeren zijn er verschillende mogelijke opleidingen…
Er zijn veel vacatures voor lassers maar bedrijven zijn vooral op zoek naar gekwalificeerde lassers. Dit kan je als lasser onder meer aantonen door een certificaat te behalen. En soms is zo’n lascertificaat zelfs verplicht