Er zijn veel vacatures voor lassers maar bedrijven zijn vooral op zoek naar gekwalificeerde lassers. Dit kan je als lasser onder meer aantonen door een certificaat te behalen. En soms is zo’n lascertificaat zelfs verplicht
Is een certificaat verplicht als lasser?
Gelukkig voor sommige lassers onder ons, is een certificaat niet verplicht. Er zijn veel vacatures waar men kan solliciteren via een standaard opleiding. Deze opleiding mag via reguliere school zijn of via avondschool/volwassenenonderwijs.
Welke certificaten zijn er?
De certificaten zijn opgedeeld in het soort laswerk je kan doen. De meest voorkomende certificaten voor lasprocédés zijn:
Het onder de knie krijgen van de fijne kneepkes van het vak, noemt men ook wel eens fotolassen. Let er wel op dat in vacatures bijna nooit gesproken wordt over fotolassen maar over de lastechniek zelf.
Certificaat nodig voor het behalen van de Europese norm EN ISO 9606-1
Veel bedrijven vragen aan hun lassers om de Europese norm EN ISO 9606-1 in bezit te hebben.
Geldigheid van de EN ISO 9606-1
De ISO 9606 is steeds een half jaar geldig waarna de werkgever het certificaat nog maximaal 3 maal kan verlengen via het ondertekenen en bevestigen dat je nog steeds werkt dezelfde activiteiten uitvoert. Het certificaat is dus totaal 2 jaar geldig.
Het certificaat wordt toegekend voor een bepaald materiaal, materiaaldikte en werken in een specifieke laspositie.
Andere certificaten
Als lasser kan je ook mikken op andere, minder voorkomende certificaten om gespecialiseerd werk uit te mogen voeren. Zo heb je onder meer de ASME IX norm en de ISO 15614.
De ASME IX-norm is een standaard voor het kwalificeren van lasmethoden, lasoperatoren en hardsoldeerwerkzaamheden. De ASME IX wordt in vele landen erkend en toegepast.
De lasnorm NEN-EN-ISO 15614 bestaat uit de 2 grote delen (Level 1 en Level 2). Level 2 is het ruimst en zwaarst. Behalen van Level 2 betekend dan ook dat je automatisch gekwalificeerd bent voor Level 1. De ISO 15614 is onderveeld in subrubrieken/lastechnieken:
Het loon van een lasser in België is goed te noemen. Maar naast het salaris van een lasser zijn er nog andere zaken belangrijk…
Als lasser heb je een divers takenpakket. Je het natuurlijk de standaard taken als lasser maar daarnaast zijn er veel mogelijkheden als je vacatures bekijkt.
Als lasser kan je op veel plaatsen terecht en ze zullen je allemaal met open armen ontvangen. De vraag is echter welk soort lasser jij wenst te zijn en in welke sector of werkgebied je actief wil werken.
Als lasser is metaal verbinden je job. Om deze job uit te voeren zijn er verschillende mogelijke opleidingen…
Niet alle lastechnieken worden evenveel gevraagd in een werkomgeving. Als lasser is het dus belangrijk bepaalde lastechnieken onder de knie te hebben. wij sommen de belangrijkste op