Het loon van een lasser in België is goed te noemen. Maar naast het salaris van een lasser zijn er nog andere zaken belangrijk…
Is het loon van een lasser sectorgevoelig: bouw of metaal?
Wat veel lassers zich afvragen is of ze meer verdienen in de metaalsector (PC111) of in de bouwsector (PC 124). Het antwoord is neen. Er zitten inderdaad verschillen op het salaris voor een lasser in de bouw of metaalsector of in andere sectoren maar deze zijn verwaarloosbaar als je alles samen telt (werkomstandigheden, taken, salaris, extra voordelen, … )
Vergelijken is op zich niet zo eenvoudig want in PC 124 bouw werkt met met categorieën en bij andere sectoren soms met klassen. Hoe dan ook zijn de lonen voor lassers vergelijkbaar dus bekijk vacatures voor lassers ook vooral op de taakinhoud. Stel je de vraag of dit het loon is dat je zelf verlangd voor het werk en de uren dat je zal leveren. enkele extra criteria die je loon beïnvloeden zijn:
Deze laatste is heel belangrijk want als er bijvoorbeeld nog andere lassers aanwezig zijn, zal de nood voor een lasser meer te betalen lager zijn dan bij een bedrijf waar er momenteel geen lasser werkzaam is en het werk zich opstapelt.
Het loon van een lasser: maandloon of uurloon? 15 tot 18 euro per uur bruto
Een lasser is een arbeider en het salaris van een lasser wordt dus via het aantal gewerkte uren berekend en niet via een vast maandloon.
Zo zal een beginnende lasser een uurloon ontvangen van om en bij de 15 euro. Van zodra de lasser enige ervaring heeft en al zeker met de nodige certificaten kan dit loon stijgen naar 18 euro per uur.
Als maandloon zal een lasser dus een brutoloon hebben van 2.600 euro tot ongeveer 2.900 euro bruto (afhankelijk van het aantal gewerkte uren)
Loon gebaseerd op je lastechniek
Let er wel op dat vele bedrijven het loon van een lasser ook berekenen aan de hand van de gebruikte lastechniek. Werk je via TAG of halfautomaat dan zal je iets meer verdienen per uur dan een MIG/MAG lasser of lasser-monteerder
Opslag vragen of ander werk zoeken als lasser
Als lasser kan je opslag vragen als je een certificaat hebt of ruime ervaring hebt. Reken wel dat de vernoemde 18 euro per uur al hoog is en er dus niet zo veel onderhandelingsruimte is. In sommige gevallen zal een bedrijf zelf vasthouden aan een lager uurloon. Bekijk dan goed hoe belangrijk geld is voor jou in vergelijking met de werkomstandigheden.
Kan ik als lasser rekenen op extra’s bovenop mijn loon?
Zeker! Elke lasser krijgt extralegale voordelen. De eene lasser gewoon meer dan de andere. Kan je geen opslag krijgen bij je huidige werkgever? Probeer dan één of meerdere van hieronder genoemde extra’s te bemachtigen:
Deze extra’s zijn ook de extra’s waar je naar zoekt in een vacaturetekst bij vacatures voor lassers.
Als lasser heb je een divers takenpakket. Je het natuurlijk de standaard taken als lasser maar daarnaast zijn er veel mogelijkheden als je vacatures bekijkt.
Als lasser kan je op veel plaatsen terecht en ze zullen je allemaal met open armen ontvangen. De vraag is echter welk soort lasser jij wenst te zijn en in welke sector of werkgebied je actief wil werken.
Als lasser is metaal verbinden je job. Om deze job uit te voeren zijn er verschillende mogelijke opleidingen…
Niet alle lastechnieken worden evenveel gevraagd in een werkomgeving. Als lasser is het dus belangrijk bepaalde lastechnieken onder de knie te hebben. wij sommen de belangrijkste op
Er zijn veel vacatures voor lassers maar bedrijven zijn vooral op zoek naar gekwalificeerde lassers. Dit kan je als lasser onder meer aantonen door een certificaat te behalen. En soms is zo’n lascertificaat zelfs verplicht