Vraag je jezelf soms ook af welk type developer je bent? Wel je bent niet alleen. Met meer dan 21 soorten developers, waaronder full stack, front end en game, zou je voor minder de kluts kwijt geraken. Hier het meest volledige overzicht van de soorten developers los van de programmeertalen.
Welk type developer (dev) ben jij?
Los van je persoonlijke kwaliteiten en kennis van programmeertalen of frameworks, krijg je vaak een type-etiket opgepakt als developer. Het soort developer dat je bent, hang af van je taak binnen het bedrijf.
In totaal vonden we 21 soorten developers maar onder deze uitgebreide lijst geven we je een korter lijstje met slechts 5 types developers. Deze 5 zijn dan ook het meest voorkomend.
Dit zijn de 21 soorten developers:
Wel is het zo dat je veel van bovenstaande types developers enkel in grote IT bedrijven tegenkomt. Bij kleinere IT bedrijven of IT afdelingen kom je meestal uit op 5 soorten developers:
De 5 belangrijkste types developer zijn:
#1 Web developer samen met mobile developer eenzaam aan de kop
Als er een bepaald type developer populair genoemd kan worden, is het de web developer. De belangrijkste programmeertalen dat een web developer kent zijn Swift, Java, Kotlin en Python. Natuurlijk is een degelijke kennis van HTML, CSS en Javascript niet weg te denken.
Mobile developer nemen we hier gemakshalve bij want veel van de vacatures voor mobile developer zitten bij web developer vacatures. Strict genomen heeft een mobile developer nog meer kennis van app development en bijbehorende mobiele operating systems zoals Android of iOS. Ook het framework .NET is veel gebruikt.
We verwachten dat de term web developer langzaam zal verdwijnen naarmate de systemen zoals desktop, tablet, laptop, smartphone… meer en meer gaan overlappen.
#2 DevOps: meer engineer dan developer
De naam DevOps is een samensmelting van Developer (Dev) en Operations (Ops). En de functie is ook een echte smeltkroes van mensen, technologieën en processen. Het hoogste doel is de eindgebruiker en deze de software laten gebruiken zonder beperkingen. De DevOps kan dus applicaties maken of aanpassen alsook implementeren.
Vaak is er nog een grote brok binnen het takenpakket weggelegd voor het monitoren en beveiligen van bestaande software. Deze tak van developing is zo uitgebreidt dat de meeste DevOps onder de noemer engineer vallen. Zo krijgen we dus de goedbekkende functie DevOps engineer.
Een DevOps gebruikt qua programmeertalen onder meer Kubernetes, Docker,Jenkins en Python.
#3 Front end developer: een mooie derde…
Met enige achterstand op webdevelopers komen de front end developers. Deze programmeurs, ook wel eens front-end web developers genoemd, zijn gespecialiseerd in het programmeren van gebruikersinterfaces alsook bijhorende esthetiek en lay-outs.
Let wel dat de term front end developers breder is dan web. Ze staan ook in voor software applicaties los van het internet. Het is de interface en codes uitgevoerd bij de eindgebruiker die doorslaggevend is om onder dit type developer te vallen. De kennis van een front end developer bestaat onder meer uit Javascript, CSS, HTML en verschillende frameworks zoals Angular of React.
Bij grote firma’s of gespecialiseerde bedrijven heb je binnen de front end developers ook nog de IX/UI specialisatie. Deze UX/UI developers hebben een diep inzicht in hoe een eindgebruiker de software, app of website gebruikt.
#4 Back end developer: onzichtbaar belangrijk
Zoals het woord al zegt, werken back end developers op de achtergrond van de applicatie of website. Een sterke kennis van systemen, databases en servers is hier essentieel want de back end developer zal alle elementen perfect samen moeten laten werken.
De gebruikte talen zijn Python, Java en .Net. Ook PHP en Ruby worden gebruikt maar daar is bij vacatures voor developers minder vraag naar.
Omdat het ontwikkelen met containers meer en meer in trek komt, is het voor de back-end developer ook niet slecht om Kubernetes en/of Docker te beheersen.
#5 Full stack developer: de alleskunner
Waar het in het begin nog standaard was om als programmeur alles te kennen van softwareontwikkeling, is dit nu langzaam aan het wegvallen door specialisatie in front-end of back-end en bijhorende programmeertalen. Als je echter beide niches onder de knie hebt, kan je jezelf een full stack developer noemen.
Werken als deze manus van alles heeft veel persoonlijke voordelen door het helikopterzicht op het volledige project maar dit betekend ook dat er voor jou extra verantwoordelijkheden aan te pas komen.
Qua programmeertalen heeft een full stack developer een arsenaal aan van mogelijkheden aan zijn zijde afhankelijk van welk type software hij moet ontwikkelen. Natuurlijk gebruikt hij één of meerdere van de meest gebruikte programmeertalen in België zoals C, Docker, Java of Python. Ook als je wenst door te groeien naar een software engineer zal je deze talen kunnen gebruiken.
Het loon van een software developer in België schommelt tussen de 2.500 en 3.500 euro per maand afhankelijk van specialisatie, ervaring en sector. Het salaris van een developer ontleed
Hoe word je een developer? Wel door een geschikte opleiding tot developer te volgen natuurlijk! Maar soms is het niet zo simpel want hoe weet je op voorhand dat je een front end developer, full stack developer of web developer wenst te worden?
Ook al solliciteer je niet zelf voor een vacature als developer, je zal wel een CV moeten indienen bij je nieuwe potentiële werkgever. Al was het maar om je kandidatuur te verwerken in het systeem. Hoe ga je te werk en wat staat in het CV van een developer?
Ben je als developer op zoek om op een leuke manier je coding skills bij te schaven? Dan ben je op de juiste plaats. We geven je 3 leuke maar altijd eenvoudige online coding web apps.
50 procent van de developer vacatures staan open voor web developers. Wat moet een web developer doen en hoeveel verdient dit type developer?