Het loon van een software developer in België schommelt tussen de 2.500 en 3.500 euro per maand afhankelijk van specialisatie, ervaring en sector. Het salaris van een developer ontleed
Hoeveel verdient een software developer in België
Het salaris van een software developer is in België afhankelijk van enkele factoren zoals:
Het diploma bepaald mee het loon van een developer
De manier waarop je developer werd, bepaald mee hoeveel je verdient als software developer. Veel heeft te maken met de extra leerstof dat je te verwerken kreeg tijdens je opleiding als developer.
Bij een opleiding als programmeur in avondschool zal dit eerder gericht zijn op de noodzakelijke programmeerkennis waarbij je bij de opleiding Bachelor Toegepaste Informatica ook bijkomende zaken leert zoals meerdere programmeertalen, systemen en netwerkbeheer.
Voor deze bredere kennis willen bedrijven developers meer betalen.
Laten we aannemen dat je met een avondopleiding als developer twee jaar extra ervaring moet opdoen om in de loonschaal van een developer te komen die een reguliere opleiding volgde.
Ervaring brengt geld in het laatje
Vanaf het moment je ervaring hebt als programmeur of developer dan klimt je loon al snel enkele honderden euro’s per maand. Veel hangt af van welke vorderingen je maakt als developer en hoeveel verantwoordelijkheid je draagt.
Veel bedrijven geven jonge developers zonder diploma of met avondopleiding de kans zich te bewijzen. Als ze de test vlot doorstaan schakelen de jonge developers reeds na enkele maanden werken over op een hoger salaris.
Het loon van een junior developer in België: 2.500 bruto
Het loon van een startende developer of junior developer ligt dicht bij de 2.500 euro bruto per maand. Met een bachelor of master in handen kom je gelijk aan het loon van een software engineer namelijk 3.000 euro per maand.
Specialisatie speelt een grote rol voor een developer
Er zijn twee grote factoren die mee je loon als developer bepalen en dat is de specialisatie en kennis van programmeertalen. Beiden zijn natuurlijk onlosmakend verbonden met elkaar. Een korte schets:
Velen zullen het raar vinden dat een back-end developer meer verdient dan een full stack developer maar dit komt door de specialisatie en de vraag op de arbeidsmarkt.
Een senior developer verdient 3.500 euro per maand
Met meer dan 5 jaar kan je jezelf als developer reeds een senior profiel noemen. Let wel dat deze 5 jaar binnen dezelfde specialisatie of programmeertaal moet liggen. Natuurlijk kan je aanverwante languages of frameworks meetellen.
Een senior developer verdient 3.500 euro per maand en heeft recht op verschillende extra’s zoals een bedrijfswagen, verzekeringen, pensioensparen en meer.
Kan je nog meer verdienen als developer?
Als je meer wenst te verdienen als developer, kan dit eenvoudig door door te groeien bij je huidige werkgever of als lead developer enkele collega’s onder je hoede te nemen.
Het logische vervolg als developer is software engineer worden. Veel developers krijgen deze titel reeds in het begin omdat bedrijven graag hun vacatures van developer ook onder de noemer van software engineer droppen. Om die reden raden we ook steeds aan om naast de vacatures voor developer ook de vacatures voor software engineer na te pluizen.
Freelance developer verdient 75 tot 100 euro per uur bruto
Ben je echt overtuigd van je kunnen en denk je voldoende klanten aan te trekken dan is freelance developer zeker een mogelijkheid voor jou. Dan kan je een salaris verdienen van bijna 100.000 bruto (ongeveer 48.000 euro netto of 4.000 euro per maand)
Hier gingen we uit van een uurloon van 80 euro en een normaal werkregime (20 vakantiedagen, onbetaalde feestdagen, verlofdagen, 5 dagen ziekte (onbetaald), …
Het nettoloon van een developer
In belgië is er een groot verschil tussen het brutoloon en het nettoloon dat een developer ontvangt. Reken op een verschil van 40 procent. Zo verdient een developer een loon dat netto 2.100 euro bedraagt.
Hou er wel rekening mee dat deze 40 procent indicatief is en veel afhangt van je huidige gezinssituatie (samenwonend, kinderen ten laste, eigendom, … )
Krijgt een developer een bedrijfswagen bovenop zijn loon?
De meeste developers krijgen na een korte inloopperiode een bedrijfswagen van hun werkgever. Uitzonderingen zijn vaak grotere bedrijven met veel developers in dienst. Deze bedrijven hebben hun hoofdzetel in een grote stad die vlot bereikbaar is met het openbaar vervoer of je kan als developer gebruik maken van satellietkantoren in gent, Antwerpen of andere provinciesteden.
Mag een developer thuiswerken?
Naast het loon en extralegale voordelen is er ook thuiswerk waar veel developers voor zwichten. Gelukkig maakt zo goed als geen enkele werkgever er een probleem van om van thuis uit te werken.
Zijn er uitzonderingen dan heeft dit meer te maken met het project waar je aan werkt dan aan de bereidwilligheid van je werkgever.
Hoe word je een developer? Wel door een geschikte opleiding tot developer te volgen natuurlijk! Maar soms is het niet zo simpel want hoe weet je op voorhand dat je een front end developer, full stack developer of web developer wenst te worden?
Ook al solliciteer je niet zelf voor een vacature als developer, je zal wel een CV moeten indienen bij je nieuwe potentiële werkgever. Al was het maar om je kandidatuur te verwerken in het systeem. Hoe ga je te werk en wat staat in het CV van een developer?
Vraag je jezelf soms ook af welk type developer je bent? Wel je bent niet alleen. Met meer dan 21 soorten developers, waaronder full stack, front end en game, zou je voor minder de kluts kwijt geraken. Hier het meest volledige overzicht van de soorten developers los van de programmeertalen.
Ben je als developer op zoek om op een leuke manier je coding skills bij te schaven? Dan ben je op de juiste plaats. We geven je 3 leuke maar altijd eenvoudige online coding web apps.
50 procent van de developer vacatures staan open voor web developers. Wat moet een web developer doen en hoeveel verdient dit type developer?