Vroeg of laat stelt een softwareontwikkelaar zich de vraag: moet ik zelfstandig developer worden of niet? Omdat het niet altijd goud is wat blinkt, geven we je de voordelen, nadelen, valkuilen en mogelijkheden als freelance developer
Waarom zou je freelance developer worden?
Er zijn veel redenen waarom een developer als freelancer wenst te starten. Gaande van leukere werkomstandigheden tot een mooier loon als developer. We sommen ze even op:
Veel freelance developers merken echter snel dat het mes langs 2 kanten snijdt. We zullen dus voor elk item de voordelen en nadelen meegeven zodat je zelf kan opmaken of zelfstandig softwareontwikkelaar echt wel iets voor jou is.
Waarom word je geen freelance developer?
Als developers dan toch niet zelfstandig of freelancer worden, komt dit vooral omdat ze:
#1 Hoger loon: Hoeveel verdien je als freelance developer?
Veel developers willen freelancer worden omwille van het hoge loon dat ze kunnen verdienen. Het moet echter gezegd worden dat dit loon op zijn minst gezegd genuanceerd dient te worden.
Een freelance developer vraagt tussen de 75 en 100 euro per uur
Natuurlijk verdient een freelance developer meer dan zijn collega werknemer maar hij heeft dan ook enkele grote valkuilen waar hij dient rekening met de houden zoals:
Reken op 1 dag per maand om al je financiën op orde te houden als zelfstandige. Maar heb je de berekening goed gemaakt en heb je geen probleem met de bijkomende rondslomp dan is freelance developer zeker het overwegen waard op financieel vlak. Je zal ongeveer 500 tot 1.000 meer verdienen dan je werknemer-collega’s
#2 Betere en leukere werkomstandigheden: speelt geen rol
Door zelf je werk en werkgever (of zeggen we klant?) te zoeken, creëer je voor jezelf leukere werkomstandigheden, bepaal je zelf je uren, werk je van thuis uit, …
Je hoort ons afkomen: dit is voor elke developer hetzelfde. Er is zoveel vraag naar developers dat iedereen het bedrijf en werkplek kiest waar hij of zij het best vertoeft.
Geen enkele werkgever zal een developer verplichten elke dag naar kantoor te komen of stipt om 9 uur aan een bureau in te loggen. Werknemer of freelance.
Wel is het zo dat je als freelancer nooit echt tot het team zal horen maar eerder als “extern” wordt beschouwd. Ik bedoel dan niet door je collega developers of team members maar door je baas of het management.
#3 Meer afwisseling in jobs of taken
Hier heeft een freelance developer zeker een streepje voor op zijn werknemer-collega’s. Van job veranderen elke 9 maand komt niet goed over op een werknemers CV maar als zelfstandig softwareontwikkelaar is dit net logisch.
Omgekeerd zal je ook vaak door bedrijven ingehuurd worden om pieken op te vangen of projecten af te ronden.
#4 hogere focus op je eigen specialisaties (security, cloud, blockchain, … )
Als freelance developer kan je steeds verder specialiseren in items dat jou aan het hart liggen. Natuurlijk kan je dat bij een werkgever ook maar dit zal steeds met dezelfde focus of insteek zijn (sector, project, language, systemen, … )
De ervaring binnen je niche kan je snel opbouwen door bij meerdere bedrijven het reilen en zeilen door te maken. Zo kan je als freelance developer alle goede puntjes van elk bedrijf opnemen en gebruiken in de toekomst.
Freelancers bouwen nu eenmaal sneller ervaring op dan developers die werken als werknemer.
#5 Eigen baas!
Deze is toch ook relatief te noemen. Je zal steeds voor klanten werken en deze klanten bepalen hoe, wanneer en waar je werkt. Natuurlijk kies je vooraf je klanten zelf dus weet je waar je aan begint.
Groot voordeel hier als freelance developer is wel dat je kan aftellen bij slechte situaties. Je contract loopt nog 4 maand? wel dat is dan nog 320 werkdagen, 319,318,...
Als werknemer zou je dan alweer moeten gaan zoeken naar een andere job tussen alle vactures voor developers in de hoop dat het daar dan zoveel beter gaat.
#6 Vrijheid in uitgaven en vakantieregeling
Dit vind ik nu zelf het grootste voordeel van zelfstandig developer te zijn: je kiest zelf je vakantie en uitgaven.
Zelf je uitgaven kiezen spreekt voor zich: Geen dure smartphone maar wel home automatisation. Geen eindeloos gezeur over een wagen die 40 euro per maand meer kost. En ja: een 75” TV is displaymateriaal voor presentaties aan mijn klanten.
Waarom werven werkgevers of bedrijven freelance developers aan?
Bedrijven zoeken in een freelance developer op de eerste plaats een ervaren en passioneel developer. Iemand die direct zijn of haar schouders onder het project zet en van dag 1 van toegevoegde waarde kan zijn voor het bedrijf.
Daarnaast worden freelance programmeurs ook vaak aangetrokken om (tijdelijke) tekorten in het developers team aan te vullen. Bedrijven werken bij voorkeur met developers op de eigen payroll maar nood breekt wet.
Bedrijven willen in de eerste plaats een goede basis aan eigen developers om zekerheid en interne ervaring ter beschikking te hebben. Daarnaast zijn ze meer dan bereid om flexibele developers bij het team te koppelen.
Welke developers zoeken bedrijven?
Bedrijven gebruiken freelance developers vooral voor projecten en pieken op te vangen. De meeste gevraagde freelance developers zijn daarom gespecialiseerde developers:
In mindere mate is er ook vraag naar een freelance full stack developer en freelance back-end developer. Dit loopt eigenlijk mee in de lijn van de meest gevraagde developers.
Je zal als freelance developer ook verwacht worden om direct in te kunnen springen bij projecten. Of na een korte inloopperiode. De freelance developer is dus steeds een senior profiel met grondige kennis en background.
Los van eventuele pieken of projecten worden freelance developers vaak aangeschreven omwille van hun expertise in bepaalde onderwerpen of niches. Ze gebeurt het vaak dat een bedrijf een freelance developer zoekt voor:
Als het voor korte opdrachten is of voor een speciale expertise zal men eerder een developer consultant zoeken dan een freelance developer. Mocht je een website of profiel op LinkedIn dan voeg je deze keywords best toe.
Wat wil je doen als freelance developer?
Sommige bedrijven zoeken zelfstandige ontwikkelaars voor de gekste dingen simpelweg omdat een bepaalde kennis niet inhouse aanwezig is. Dus naast projecten van 6 maand binnen een ontwikkelingsteam, zoeken bedrijven soms ook developers om in 2 dagen enkele macro’s in XLS uit te schrijven.
Besluit: wordt je nu freelance developer of niet?
Je hebt nu alle pro’s en contra’s gehoord om zelf te beslissen. Freelance developer worden is een persoonlijke keuze die vruchten kan afwerpen maar ook veel stress en zorgen kan meebrengen.
Wees slim en maak een document en xls aan voor jezelf:
de xls geeft je financiële status weer (als huidig developer in loondienst en als freelance developer)
het document geeft de voordelen en nadelen weer die jij denkt tegen te komen bij een switch naar zelfstige.
Onthoud steeds dat je tijd hebt om te beslissen! Desnoods begin je eerst als zelfstandige in bijberoep
Het loon van een software developer in België schommelt tussen de 2.500 en 3.500 euro per maand afhankelijk van specialisatie, ervaring en sector. Het salaris van een developer ontleed
Hoe word je een developer? Wel door een geschikte opleiding tot developer te volgen natuurlijk! Maar soms is het niet zo simpel want hoe weet je op voorhand dat je een front end developer, full stack developer of web developer wenst te worden?
Ook al solliciteer je niet zelf voor een vacature als developer, je zal wel een CV moeten indienen bij je nieuwe potentiële werkgever. Al was het maar om je kandidatuur te verwerken in het systeem. Hoe ga je te werk en wat staat in het CV van een developer?
Vraag je jezelf soms ook af welk type developer je bent? Wel je bent niet alleen. Met meer dan 21 soorten developers, waaronder full stack, front end en game, zou je voor minder de kluts kwijt geraken. Hier het meest volledige overzicht van de soorten developers los van de programmeertalen.
Ben je als developer op zoek om op een leuke manier je coding skills bij te schaven? Dan ben je op de juiste plaats. We geven je 3 leuke maar altijd eenvoudige online coding web apps.