50 procent van de developer vacatures staan open voor web developers. Wat moet een web developer doen en hoeveel verdient dit type developer?
Wat is een webdeveloper?
Vroeger bij de opstart van het internet, we spreken over het begin van deze eeuw, werd een web developer een webdesigner in één adem genoemd. Logisch. Want er kwam weinig programmatie aan te pas buiten het opmaken van webpagina’s.
Tegenwoordig werkt een web developer aan de functionaliteit van applicaties die verbonden zijn met het wereldwijde web. Dit kan nog steeds een website zijn maar ook een app of verbonden apparaat zoals een wasmachine of alarmsysteem (IoT)
Wat het werk zo verschillend maakt met vroeger is het gedeelte programmeren. Waar het vroeger grotendeels enkel HTML pagina’s ontwerpen was, is het tegenwoordig een pak ingewikkelder. Er worden steeds meer gegevens verwerkt op de server en op het apparaat van de gebruiker. Ook de communicatie tussen de server en de eindgebruiker blijft in stand om persoonlijke gegevens te versturen of ontvangen.
Een webdesigner op zijn beurt focust nog steeds op het ontwerp van internetapplicaties.
Is een web developer ook een mobile developer?
De functietitel mobile developer wordt vooral gebruikt voor developers die app’s ontwerpen. Hier is specifieke kennis van mobiele operating systems en frameworks nodig. In vele gevallen wordt Kotlin en/of Swift.
Welk type developer is een web developer?
Als je wil solliciteren op een vacature van web developer moet je weten dat men web developer ook opgesplitst in 3 grote types van ontwerpers. Namelijk:
Veelal zal men zelfs het woordje “web” laten vallen.
#1 front end web developer
Het meest zichtbare type webdeveloper is de front end web developer. Deze front-end developer gebruikt zijn kennis van html, CSS, Python, PHP, javascript of TypeScript om gebruikers vlot met websites of apps te laten communiceren.
#2 back end web developer
Onder de motorkap van een website of internetapplicatie huist er een server, database en de applicatiesoftware. Het is aan de back end web developer om dit alles samen te laten communiceren om de juiste gegevens dat een eindgebruiker opvraagt door te geven.
Ook kan een back end web developer scripts of applicaties coderen die voor een vlot gebruik van de software zorgen los van de gebruiker. bijvoorbeeld een API, backup of maandelijkse log. Vaak wordt de term server-side programming gebruikt om de taken van deze back end developer te omschrijven.
Welke programmeertalen kent een back end web developer best?
Een programmeertaal voor back end web developers moet van alle markten thuis zijn want er zijn veel verschillende zaken nodig zoals berekeningen, connecties met gebruikers of databases. Ook wordt er meer en meer in containers gewerkt.
De 5 meest gevraagde talen binnen de vacatures voor web developers met back end ervaring zijn:
#3 full stack web developer
Hier is onze full stack developer weer. Natuurlijk moet deze alleskunner ook webapplicaties ontwerpen.
Een full stack web developer moet kennis hebben van het volledige spectrum binnen webontwikkeling zijnde server, back-end en front-end coding plus ontwerpen van interfaces.
Door de grote omvang van zijn taken wordt een full stack web developer vaak in bepaalde projecten geplaatst die geen diepgaande kennis nodig hebben zoals:
Vaak wordt een full stack developer dus bijgestaan door andere specialisten binnen hun sector zoals wetenschappers, architecten, dokters, … afhankelijk van welke applicatie men aan werkt.
Hoeveel verdient een web developer?
Veel hangt af van de verantwoordelijkheid, ervaring en kennis van systemen plus programmeertalen? We kunnen het loon van een web developer dus best opsplitsen tussen frontend, backend en full stack.
Het salaris van een startende webdeveloper bedraagt:
Het salaris van een senior webdeveloper bedraagt:
Het loon van een software developer in België schommelt tussen de 2.500 en 3.500 euro per maand afhankelijk van specialisatie, ervaring en sector. Het salaris van een developer ontleed
Hoe word je een developer? Wel door een geschikte opleiding tot developer te volgen natuurlijk! Maar soms is het niet zo simpel want hoe weet je op voorhand dat je een front end developer, full stack developer of web developer wenst te worden?
Ook al solliciteer je niet zelf voor een vacature als developer, je zal wel een CV moeten indienen bij je nieuwe potentiële werkgever. Al was het maar om je kandidatuur te verwerken in het systeem. Hoe ga je te werk en wat staat in het CV van een developer?
Vraag je jezelf soms ook af welk type developer je bent? Wel je bent niet alleen. Met meer dan 21 soorten developers, waaronder full stack, front end en game, zou je voor minder de kluts kwijt geraken. Hier het meest volledige overzicht van de soorten developers los van de programmeertalen.
Ben je als developer op zoek om op een leuke manier je coding skills bij te schaven? Dan ben je op de juiste plaats. We geven je 3 leuke maar altijd eenvoudige online coding web apps.