System engineers verdienen gemiddeld 3.500 euro per maand en zitten zo ook in de middenmoot van de IT afdeling. Waar let je op en is er meer dan salaris allen in het loonpakket?
Hoeveel verdient een system engineer in België
Het gemiddelde loon van een system engineer in België ligt rond de 3.500 euro per maand.Dit gemiddelde schommelt ligt tussen de verschillende provincies en steden.
Natuurlijk wordt een senior system engineer beter betaald dan een junior system engineer maar de grootste verschillen in loon komen door:
Weet dat het salaris van een system engineer slechts 1 facet is van het loonpakket. De extralegale voordelen, bedrijfswagen en extra verlofdagen spelen evenzeer een rol. Kijk bij vacatures voor system engineers zeker altijd naar het totaalpakket dat je voorgeschoteld krijgt. In sommige gevallen, vaak kleine teams, zit er zelfs een winstdeelname bij het loonpakket.
Zijn er regionale verschillen in loon?
Gent, Antwerpen en Brussel betalen hun system engineers het best maar het dagelijks pendelen met file naar deze steden maakt voor veel system engineers het verschil in salaris niet goed. Nu dat er meer en meer remote (thuiswerk) gewerkt wordt, moeten werkgevers buiten deze grootsteden meer concurreren en dus hogere lonen toekennen. De regionale verschillen verdwijnen dus snel.
Hoeveel verdient een junior system engineer in België
Start je zonder ervaring maar wel met een bachelor of gelijkwaardige opleiding dan kom je als junior system engineer naar huis met ongeveer 3.000 euro bruto per maand.
Junior system engineers met een master in handen ontvangen direct een salaris van ongeveer 3.500 euro.
Extralegale voordelen en een bedrijfswagen krijg iedere junior system engineer vanaf de start. Om volledig te zijn, dienen we te zeggen dat dit soms pas gebeurt na een bepaalde proefperiode .
Hoeveel verdient een senior system engineer in België
Een senior system engineer verdient 4.000 euro per maand met daar bovenop extralegale voordelen en een bedrijfswagen. Heeft de engineer een cruciale rol of andere engineers onder zich dan loopt het salaris op tot 4.500 euro per maand.
Zeker een senior system engineer die breed inzetbaar is, wordt goed verloond. Denk maar aan het schrijven van een kleine API of (programmeerkennis) of het beheersen van meerdere platformen (Azure, Microsoft, SQL, … )
Anderzijds loont specialisatie ook. System engineer met een grondige kennis rond security,
Het salaris per type system engineer
We vonden in Vlaanderen of breder gezien België niet echt voldoende informatie rond het salaris van gespecialiseerde system engineers dus deden we de oefening aan de hand van het Amerikaanse salarissen procentueel te vergelijken met elkaar
Veel heeft te maken met het feit dat bovenstaande system engineers snel de functietitel krijgen ondanks hun junior-level of opleiding. Zo kan voor een bepaalde niche een secundaire opleiding in mechanica voldoende zijn om te starten. Let er wel op dat dit soort profielen een snelle inhaalbeweging qua salaris maken eens ze ervaring opdoen.
Hoeveel loon ontvangt een system engineer netto op zijn bankrekening?
Het nettoloon van een system engineer bedraagt 2.025 euro als er een brutoloon van 3.000 euro tegenover staat.
Voor een system engineer die 3.500 euro bruto verdient komt dit neer op een nettoloon van 2.250 euro.
System engineers met een brutoloon van 4.000 euro ontvangen een netto salaris van 2.450 euro
Het grootste verschil tussen je nettoloon en brutoloon is afkomstig van de aftrek van RSZ (450 euro) en voorheffing (775 euro).
OPGELET: weet dat dit richtbedragen zijn. Je nettoloon hangt af van je familiale status en eventueel bijkomende of extra aftrekken.
Extralegale voordelen
Bedrijven die system engineers willen binnenrijven, trekken de volledige trukendoos van extralegale voordelen open en dit zijn er heel wat:
Bedrijfswagen: standaard maar model en merk verschillen
Binnen IT krijgen alle functies vroeg of laat wel een bedrijfswagen en dit is niet anders bij system engineers. Zo goed als iedere system engineer krijgt een wagen ter beschikking.
Het enigste waar je als system engineer moet op letten, als je een wagen belangrijk vindt althans, is op het merk en model. Sommige bedrijven kiezen bewust voor kleinere en dus zuinigere wagens en nog andere werkgevers hebben al een volledig geëlektrificeerd wagenpark.
Ben je niet overtuigd dan vraag je best naar de car policy van je nieuwe werkgever om af te toetsen wat de mogelijkheden zijn.
Onder welk paritair comité valt een system engineer?
De hoofdactiviteit van een bedrijf in België bepaald onder welk paritair comité het valt. Zo vallen IT-bedrijven onder het paritair comité 200 en bouwbedrijven onder PC 124.
Een paritair comité is belangrijk voor zaken zoals arbeidsduur, vakanties, vorming, minimumlonen, ..
Vaak heeft de IT afdeling specifieke voorwaarden vermeld in de contracten van de system engineers zoals verlofdagen en arbeidsduur. Ook zitten system engineers boven het minimumloon en is het paritair comité van het bedrijf minder doorslaggevend.
Dus je wil system engineer worden of verder groeien richting senior system engineer? Wij kunnen nu reeds 100 werkgevers opnoemen die staan te popelen om met jou een gesprek op te starten. Hier de nodige stappen om een volledige carrière als system engineer uit te bouwen!
IT System engineer is een ruim begrip en afhankelijk van je interesse of de niche van je werkgever, zal je jezelf toeleggen op één of andere onderdeel van system engineering. Wij proberen de belangrijkste competenties op te sommen en elk in een categorie te plaatsen zodat je kan kijken welke hard skills je nog dient aan te scherpen
Het gebruik van virtualisering is binnen systeembeheer standaard. Er zijn dan ook enkele bekende softwarepakketten rond visualisatie die je als system engineer best kent
Je hebt de broodnodige kennis aan boord en je wil dit zonder woorden kunnen aantonen? Kies dan voor een certificaat. De zogezegde system engineer certificates zullen je extra loon opbrengen bij je huidige werkgever of meer kansen geven bij eventueel toekomstige werkgevers…