Systeem engineer worden en een loopbaan uitbouwen
WorkTalia

plaats job
Clickimage
vacature plaatsen
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
vacatures in België
werkgevers
mijn loon
sector / groep
functies
vacatures

Systeem engineer worden en een loopbaan uitbouwen

functies & beroepen > System engineer
Systeem engineer worden en een loopbaan uitbouwen

Dus je wil system engineer worden of verder groeien richting senior system engineer? Wij kunnen nu reeds 100 werkgevers opnoemen die staan te popelen om met jou een gesprek op te starten. Hier de nodige stappen om een volledige carrière als system engineer uit te bouwen!


Wat doet een system engineer?
Een systeemingenieur houdt toezicht op werkende netwerkinfrastructuren bij bedrijven. Deze systemen, bestaande uit zowel hardware als software, worden door de system engineer voorzien van de nodige support zoals migraties, vervanging van hardware, software updates, beveiliging, back-ups enz.

Het is ook aan de system engineer om bij storingen of defecten de best passende oplossing te zoeken. Een goede system engineer zal zelfs preventief bug-fixes toepassen.

Natuurlijk heeft een junior system engineer andere taken dan een senior system engineer maar de jobinhoud zal grotendeels gelijk blijven. Het is dus vooral de verantwoordelijkheid en ervaring die het verschil maken. 

Hoeveel verdient een system engineer?
De vraag van 1 miljoen is hoeveel een systeemingenieur verdient. Het antwoord is een loon rond de 3.000 euro bruto per maand met allerlei leuke extralegale voordelen. Ook een bedrijfswagen is zo goed als standaard voor een system engineer. 

Het salaris van een system engineer hangt wel nauw samen met het bedrijf, taken, ervaring en team. Zo zal een senior system engineer die alleen instaat voor de netwerkinfrastructuur van een bedrijf meer verdienen dan een junior system engineer die samen met een team systeemondersteuning biedt. 

Junior system engineer vs senior system engineer
Als je door vacatures voor system engineers surft, zie je vaak de termen junior en senior voor de functietitel staan. Ik ben zelf geen al te groot fan van deze semantische begrippen. Wel voor senior maar niet voor junior. En dit om de simpele reden dat ze onrecht doet aan de kund een beginnende system engineer. 

De term senior system engineer echter geeft meer duiding aan de functie. Zo zal een senior system engineer onder meer taken hebben rond:

Soorten system engineers en bestaande systemen
De meeste vacatures voor system engineers zijn deze voor bedrijfsnetwerken en infrastructuren. Maar er zijn evenveel soorten system engineers als er systemen zijn. De meest voorkomende systemen zijn:

Eigenlijk is er geen volledige opsomming meer mogelijk die alle huidige systemen omvat. 

Verschillende functietitels en niches voor system engineers
Een system engineer kan zich specialiseren in een niche en krijgt dan een andere functietitel. Maar soms is het ook enkel dat: een andere functietitel…

Zelfde takenpakket maar andere functietitel:

System engineers met een licht anders takenpakket (specialisatie of niche)


System administrator vs system engineer
Een systeem engineer ontwerpt of verfijnt systemen. Een system administrator houdt bestaande systemen draaiende via updates en kleine aanpassingen. 

Het verschil tussen een system engineer en een system administrator vindt je dus in het takenpakket. Al moeten we direct zeggen dat veel bedrijven hun werknemers liever de functietitel system engineer opkleven. Vaak omdat er geen opsplitsing is tussen engineer en administrator binnen het infrastructuur team.

System engineer vs cloud engineer
Cloud engineer werkt specifiek met cloud infrastructuur en platformen. Je kan dus zeggen dat een cloud engineer een niche binnen system engineering. 

Let wel dat in sommige bedrijven een cloud engineer eerder bij de DevOps engineers zal horen. Veel hangt af van de producten of diensten die het bedrijf in kwestie bouwt. 

System engineer vs DevOps engineer
Een DevOps engineer legt de brug tussen system engineering en development. Een DevOps engineer zal een bredere kennis hebben waaronder een deel als developer of zelfs software engineer. Een system engineer focust zich enkel op de infrastructuur en heeft dus een diepere kennis van deze systemen. 

System engineer vs design engineer
De belangrijkste taak van een design engineer is een systeem ontwerpen dat voldoet aan de eisen van de klant of system engineer. Deze zoektocht kan resulteren in een kant-en-klaar product of een nieuwe systeemontwerp. De system engineer zal systemen en infrastructuren bouwen voor gebruikers of klanten binnen vooraf bepaalde grenzen.

System engineer vs automation engineer
Waar een system engineer ingezet wordt om processen of systemen te ontwerpen op basis van bestaande structuren wordt er van een automation engineer verwacht dat hij dieper graaft naar mogelijke oplossingen los van de reeds gebruikte hardware of software. Let er wel op dat de functietitel van automation engineer een breder industrieel draagvlak heeft dan de system engineer. Zo kan een automation engineer ook aan processen werken rond mechanica, techniek of industriebouw.

Network engineer vs system engineer
Het verschil tussen een netwerk engineer en een systeemingenieur herken je reeds in de benaming: een systeem engineer is verantwoordelijk voor de systemen (hardware en eventueel software) waar een network engineer zich specialiseert in de verbindingen tussen alle systemen.

Als we het takenpakket echter breder bekijken zal een system engineer vaak kleinere, losstaande problemen moeten oplossen waar een netwerk engineer zich bezig houdt met de grotere kwesties binnen de infrastructuur zoals beveiliging en datastromen.

Hoe wordt je een system engineer?
Zoals je hierboven reeds kon lezen, heeft niet elke system engineer dezelfde taken en zijn er zodoende ook verschillende opleidingen mogelijk tot system engineer. 

Zo kan je met een secundair diploma reeds werk vinden als system engineer voor eenvoudige netwerken. Al zal men hier eerder de functietitel support engineer op plakken.

Om je carrière als systeemingenieur snel te lanceren heb je best een bachelor in de elektronica-ICT van een hogeschool in handen. Aan de universiteit kan je een 
bachelor of Science in de industriële wetenschappen (elektronica-ICT) volgen met hetzelfde effect op je loopbaan.

Het summum van opleidingen tot system engineer heb je bij de Master of Science in de industriële wetenschappen: elektronica-ICt. Deze master heeft 3 verschillende stromingen: elektronica, ICT en embedded systems.

Zoals wel meer IT functies kan je mits een korte opleiding of zelfstudie ook solliciteren bij bedrijven die op zoek zijn naar junior system engineer. Belangrijkste is dat je kan aantonen dat je de nodige kennis aan boord hebt en deze kennis vlot kan inzetten tijdens je taken.

Certificaten verdienen als system engineer
Systeemingenieurs kunnen certificeringen behalen die hun expertise Deze certificaten kunnen algemeen gelden of specifiek zijn voor een bepaald aspect van het takenpakket.

Deze skills heeft een system engineer onder de knie
Nog voor we beginnen met het oplijsten van soft en hard skills voor een system engineer, gaan we de belangrijkste skill ooit voorleggen: visie

Een system engineer zonder visie is waardeloos!

Je moet een duidelijke visie hebben over wat je wenst of moet te bereiken. Nog voor je de eerste toets indrukt op je klavier, moet in je hoofd reeds een idee bestaan wat je wil aanpassen, opnemen of uitsluiten in het systeem om  aan de vooropgestelde eisen te voldoen. Welke deze eisen zijn, hangt af van je klant, werkgever of zelfs van de steeds wijzigende systeemvereisten of belasting van het systeem.

De andere soft skills van een system engineer zijn: 

Qua jobgerelateerde competenties van een system engineer zijn volgende hard skills belangrijk:

Veel van bovenstaande items leer je volledig beheersen tijdens je werk maar er is een grondige basiskennis van elk nodig voor je start. Anders geraak je hopeloos verloren en verlies je massa's tijd. Er zijn dan ook geen enkele werkgever je aanwerven als je een van de opsommende hard skills in de vacaturetekst niet minimaal beheers.

Twijfel je of je iets voldoende onder de knie hebt? Zoek dan even op internet de betreffende hardware of software op en zoek naar de meest gebruikte bijbehorende tools voor system engineers.

Solliciteren als system engineer: je cv en mogelijke interviewvragen
Er zijn enkele interviewvragen voor een system engineer die steeds maar blijven terugkeren en niet alle vragen handelen over de technische kant van de job. 

Dit is onze top 10 interviewvragen voor system engineers:

Weet dat de recruiters of werkgevers vragen naar je eigen ervaring of gebruik van een bepaalde technologie. Geef dus nooit zomaar en technische uitleg die ze ook op Wikipedia konden vinden!

Bekijk vacatures voor System engineer ▶
meer artikels over System engineer ▶
© WorkTalia | Kruishoutemsesteenweg 96, 9750 Kruisem (BE) | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers
vacatures zoeken
jobs

functies

je loon

sectoren

werkgever
annuleren
directe links naar bedrijven en jobs
gratis job tests voor beroepskeuze
Bewaar of mail jobs voor later
Reeds geregistreerd? Klik hier >
annuleren
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
annuleren
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >