Het gebruik van virtualisering is binnen systeembeheer standaard. Er zijn dan ook enkele bekende softwarepakketten rond visualisatie die je als system engineer best kent
Hoe werkt virtualiseren: hypervisor kort uitgelegd
Een Hypervisor of Virtual Machine Monitor is firmware waar je virtuele machines (VM’s) kan aanmaken en hosten. Dankzij de hypervisor kan een computer (host) een of meerdere virtuele computers (guest machine) ondersteunen. De hypervisor zorgt voor de correcte verdeling van zijn hardware resources (CPU, RAM, netwerk, … )
Native en Hosted hypervisors: het verschil
Een native hypervisor voert de virtualisatie direct uit op de hardware van de computer en een hosted hypervisor werkt bovenop een besturingssysteem.
Native hypervisors
Hieronder enkele van de meest gebruikte native hypervisors bij bedrijven. De hypervisors met sterren kan je maar beter goed beheersen. Deze worden zo goed als overal gebruikt
Hosted hypervisors
Hier geldt hetzelfde als voor de native hypervisors namelijk sterren betekent dat de software vaak gebruikt wordt door system engineers. Je ziet meerdere malen VMware staan en deze is ook de belangrijkste. VMware Fusion wordt gebruikt om verschillende types van OS’s (Windows, Kubernetes, Linux, macOS, .. )
Paravirtualisatie
Paravirtualisatie is een techniek waarmee VM’s een interface hebben vergelijkbaar met de hardware van de host computer. Met paravirtualisatie verbeteren de prestaties omdat de guest machine (OS) weet dat het op een hypervisor draait en niet op fysieke hardware.
Weet dat er veel virtualisatietechnieken bestaan en dat paravirtualisatie daar slechts een van is.
Dus je wil system engineer worden of verder groeien richting senior system engineer? Wij kunnen nu reeds 100 werkgevers opnoemen die staan te popelen om met jou een gesprek op te starten. Hier de nodige stappen om een volledige carrière als system engineer uit te bouwen!
System engineers verdienen gemiddeld 3.500 euro per maand en zitten zo ook in de middenmoot van de IT afdeling. Waar let je op en is er meer dan salaris allen in het loonpakket?
IT System engineer is een ruim begrip en afhankelijk van je interesse of de niche van je werkgever, zal je jezelf toeleggen op één of andere onderdeel van system engineering. Wij proberen de belangrijkste competenties op te sommen en elk in een categorie te plaatsen zodat je kan kijken welke hard skills je nog dient aan te scherpen
Je hebt de broodnodige kennis aan boord en je wil dit zonder woorden kunnen aantonen? Kies dan voor een certificaat. De zogezegde system engineer certificates zullen je extra loon opbrengen bij je huidige werkgever of meer kansen geven bij eventueel toekomstige werkgevers…