Knelpuntberoepen in de bouw
WorkTalia
Clickimage
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
jij bent onze nieuwe held
werkgevers
solliciteren
work/life
mijn loopbaan
vacatures
Knelpuntberoepen in de bouw
Knelpuntberoepen in de bouw Elk jaar verschijnt er een grote lijst met knelpuntberoepen in BelgiŽ. De bouwsector neemt daar spijtig genoeg ook een groot deel voor haar rekening. Welke functies en beroepen zijn moeilijk in te vullen voor de bouw?

Soorten knelpuntberoepen
Er zijn verschillende oorzaken mogelijk waarom een bepaalde functie of beroep een knelpuntberoep wordt. 

In veel gevallen is er gewoon een tekort aan werkkrachten omdat er een te laag aanbod is op scholen of dat er te weinig uitstroom is in bepaalde studierichtingen. 

Een ander veel voorkomend probleem is dat er wel voldoende werkzoekenden zijn die het beroep kunnen uitvoeren maar niet de nodige vakkennis of technische kennis hebben. Deze kennis kan van technische aard zijn maar ook andere skills.

Als laatste willen we ook aanhalen dat een functie als knelpuntberoep in de bouw kan aanzien worden als de werkomstandigheden specifiek zijn zoals:

Om specifiek naar de bouw te kijken als we praten over knelpuntberoepen dan zien we een structureel tekort bij bouwtechnici en bouwarbeiders met goede vakkennis

Technische functies als knelpuntberoep in de bouw
Als we kijken naar de bouwtechnici in de bouw merken we dat daar een blijvend tekort is aan gekwalificeerd personeel. Daar staan ongeveer 4 vacatures per werkzoekende tegenover elkaar. Knelpuntberoepen bij bouwtechnici zijn:

Bovenstaande functies of beroepen zijn ook geen functies waar je snel werkzoekenden kan herscholen. Ook personen uit een andere richting hebben een lange opleiding nodig om de nodige skills aan te leren en dan moeten ze nog starten met ervaring op te doen.

Knelpuntberoepen bij bouwarbeiders
Het is al decennia lang dat de bouw veel instroom van arbeiders kent maar ook de bouw evolueert snel. Er zijn minder mensen nodig in de bouw zonder diploma en de roep naar gekwalificeerde arbeiders neemt met rasse sneden toe. 

Waar je bij de ruwbouw nog kan spreken over knelpuntberoepen omdat er specifieke werkomstandigheden zijn, spreekt men bij de afwerking in de bouw al weer snel over een gebrek aan gespecialiseerde arbeiders. 

Knelpuntberoepen in de ruwbouw en afwerking:

Knelpuntberoepen bij installateurs bouw

Andere functies in de bouw: bestuurders
Er zijn ook enkele functies binnen de bouw die als knelpuntberoep beschouwd worden ondanks deze functies in andere sectoren vlotter ingevuld geraken. We praten hier over bestuurders. 

De reden waarom deze functies in de bouw als knelpuntberoep beschouwd worden is omdat er voor deze functies ook héél specifieke kennis nodig is plus dat de werkomstandigheden, op een werf, niet optimaal zijn. Enkele voorbeelden van knelpuntberoepen in de bouw voor bestuurders zijn:

meer artikels over Bouw - Constructie ▶
© WorkTalia | Cooky Policy | Privacy Policy | Hosting by COMBELL
Combell Hosting

jobs

loopbaan

solliciteren

work/life

werkgever
neen dank je
Ontvang vacatures op maat
Gratis CV in pdf + 50 templates
Anoniem: geen persoonlijke info
Reeds geregistreerd? Klik hier >
neen dank je
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
neen dank je
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >