Verschillende soorten schrijnwerkers
WorkTalia

plaats job
Clickimage
vacature plaatsen
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
vacatures in België
werkgevers
mijn loon
sector / groep
functies
vacatures

Verschillende soorten schrijnwerkers

sectoren > Bouw - Constructie
Verschillende soorten schrijnwerkers

Er zijn verschillende soorten schrijnwerkers en elk heeft zijn taak en vaardigheid. Kies eerst welke schrijnwerker je wenst te zijn of worden en blader dan pas door de vacatures van binnenschrijnwerker, buitenschrijnwerker of schrijnwerker in een werkplaats/atelier.


De 4 verschillende soorten schrijnwerker
Waar je vroeger de functie bijna gelijk kon stellen aan timmerman, is dit vandaag veel ruimer. Om een voorbeeld te geven: je gebruikt als schrijnwerker niet enkel meer hout maar je bewerkt ook aluminium, kunststof of staal. 

Eerst even zeggen dat er ook een afzonderlijke functie bestaat voor schrijnwerkers die enkel de plaatsing voor hun rekening nemen. Deze functie is Plaatser. Als men echter spreekt over een schrijnwerker zal men ook kennis moeten hebben over het bewerken van de  verschillende materialen en producten. 

Hieronder sommen we de groepen van de schrijnwerker op. Daarna nemen we de taken binnen elke groep even door:

Soort 1: monteren en plaatsen van binnenschrijnwerk
Als schrijnwerker zijn er veel vacatures voor het monteren en plaatsen van binnenschrijnwerk. Met binnenschrijnwerk wordt vooral het plaatsen van keukens, badkamers of trappen bedoeld. Maar ook binnendeuren en eventueel ramen valt onder de noemer binnenschrijnwerk. 

De reden waarom bedrijven hier vooral binnenschrijnwerkers voor zoeken en geen pure plaatsers is omdat de producten vaak bewerkt of aangepast moeten worden.. Bijvoorbeeld:

De meest voorkomende taken voor een binnenschrijnwerker zijn:

Als plaatser kom je toch vaak in aanmerking voor bovenstaande vacatures voor binnenschrijnwerker omdat er een tekort is aan schrijnwerkers. Je zal dan als plaatser binnen het bedrijf waarschijnlijk samenwerken met een schrijnwerker of je werkt aan binnenschrijnwerk dat niet veel modificaties nodig heeft en vrij standaard kan geplaatst worden na enkele weken opleiding. We denken hierbij aan het plaatsen van keukenkasten of trappen die afgewerkt werden in een werkplaats.

Soort 2: monteren en plaatsen buitenschrijnwerk
Bij de tweede functiegroep van een schrijnwerker komen we bij het buitenschrijnwerk. De taken van een buitenschrijnwerker omvat zowel het plaatsen van buitendeuren, ramen, poorten als ruwbouw timmerwerken. 

Voor deze laatste taak zal men eerder een vacature voor daktimmerman plaatsen en niet voor een buitenschrijnwerker. Ook als schrijnwerker zal je zelf een voorkeur hebben en elke functie heeft haar eigen voor- en nadelen.

Terug naar de functie buitenschrijnwerker: je werkt als buitenschrijnwerker zowel aan nieuwbouw als aan renovaties. Dit wil zeggen dat je als buitenschrijnwerker goed bouwplannen moet kunnen lezen en interpreteren. Bij ontbreken van bouwplannen moet je als schrijnwerker zelf opmeten. 

Ook bij buitenschrijnwerk is er naast buitenschrijnwerkers ook nood aan plaatsers. Deze plaatsers werken vooral in kleine teams om bijvoorbeeld ramen te plaatsen die in de werkplaats of atelier vervaardigd zijn. 

Soort 3: bouwen en monteren van houtconstructies
Het plaatsen en maken van houtconstructies is een vak apart maar valt onder de functie  buitenschrijnwerkers. Let goed op de vacaturetekst als je op zoek gaat naar een job binnen de houtconstructies. Veelal zal de producent of het bedrijf reeds in de titel van de vacature duidelijk maken over welke constructie het gaat zoals:

Soort 4: werken als schrijnwerker in een werkplaats of atelier
Als je als schrijnwerker wenst te creëren en echt producten maken dan is de werkplaats of atelier jouw ‘place to be’. Zo zal je werken met houtbewerkingsmachines om te zagen, schaven, schuren, noem maar op. Langs de ene kant zijn veel van deze machines computergestuurd en langs de andere kant zal je nog zelf af en toe handgereedschap zoals een hamer en beitel moeten hanteren. 

Werken in een atelier is een job voor zowel de binnenschrijnwerker als de buitenschrijnwerker. Veel hangt af wat het product is dat men vervaardigt. Let er wel op dat in sommige gevallen je niet voltijds in het atelier zal werken. Je zal dan de producten vervaardigen in de werkplaats en daarna deze producten gaan monteren of plaatsen. 

Wil je enkel en alleen in een werkplaats of atelier werken zonder extra verplaatsingen naar werven? Lees dan goed de vacaturetekst en durf tijdens een sollicitatie te vragen of en hoeveel je naar een werf moet.

meer artikels over Bouw - Constructie ▶
© WorkTalia | Kruishoutemsesteenweg 96, 9750 Kruisem (BE) | Cooky Policy | Privacy Policy | vacatures plaatsen | freelancers
vacatures zoeken
jobs

functies

je loon

sectoren

werkgever
annuleren
directe links naar bedrijven en jobs
gratis job tests voor beroepskeuze
Bewaar of mail jobs voor later
Reeds geregistreerd? Klik hier >
annuleren
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
annuleren
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >