Bouwberoepen van de toekomst
WorkTalia
Clickimage
waarom lid worden?
log in
WorkTalia vacatures en jobs
WorkTalia
jij bent onze nieuwe held
werkgevers
solliciteren
work/life
mijn loopbaan
vacatures
Bouwberoepen van de toekomst
Bouwberoepen van de toekomst De bouwsector is aan het veranderen. Net zoals de andere sectoren staan veel jobs onder druk en is er aan de andere kant een groot tekort met openstaande vacatures als gevolg. Maar wat zijn nu de beroepen in de bouwsector die je werkzekerheid geven?

Diploma en opleiding wordt de norm: ook in de bouw
Waar vroeger nog gold dat je als ongeschoolde snel in de bouwsector terecht kon, is er nu een grote nood aan geschoolde werkkrachten. Niet voor niets liggen de helft van knelpuntberoepen in de bouwsector.  

Een bachelor of master zal onontbeerlijk worden wil je een goede kans maken in de bouwsector van morgen. Zelfs een technisch geschoolde vakman zal de nodige kennis van robots en elektronica moeten hebben want bij alles zal een machine gebruikt worden. Continue bijscholing zal dan ook onontbeerlijk zijn. Een installatietechnicus die geen tablet en bijbehorende software kan gebruiken, krijgt het moeilijk. Ook CNC-operatoren zullen meer en meer werkvoorbereiders worden.

Ervaring opdoen of stage lopen binnen een bepaald vakgebied wordt nog belangrijker dan ooit tevoren. Het woord ‘knecht’ zal in de toekomst een volledig nieuwe invulling krijgen. Maar Meestergast ook want deze zal nog beter moeten kunnen communiceren en delegeren dan wat nu het geval is. 

Gelukkig zullen er steeds omvormingen mogelijk zijn voor laaggeschoolden met potentieel of personen die een verkeerde studiekeuze gemaakt hebben. 

Bedienden in de bouw: Alles digitaal en in de cloud!
Van ontwerp tot uitwerking zal alles digitaal verlopen. 

3D visualisaties, aanpassingen en inspecties met een drone of robot. Alles wordt digitaal en moet bedient worden. De kennis binnen je functie zal dus nog steeds dezelfde moeten zijn, maar het uitoefenen van je beroep zal volledig veranderen. De kans is zelfs groot dat binnen 10 jaar 90% van wat nu gebeurt op de werf aan inspecties en controles vanachter een scherm gebeurt. De werf zal dan waarschijnlijk 24/7 gemonitord worden in plaats van occasioneel. 

Digitalisering zal er voor zorgen dat beroepen zoals architect, calculator, werfleider en veiligheidscoördinator volledig vanop afstand kunnen gebeuren. Ook bijsturen of aanpassingen zullen veel later kunnen doorgevoerd worden.

Vacatures voor technische beroepen in de energiesector
Waar je vroeger nog veel technische profielen nodig had met kennis van fossiele brandstoffen zoals mazout en gas, zal dit in de toekomst meer en meer toespitsen op de hernieuwbare energiebronnen. 

Hier denken we niet alleen aan vakmensen met kennis van zonne-energie maar ook technische profielen bij:

Plus zullen deze technische profielen ook de nodige kennis van elektronica moeten hebben zoals hierboven reeds aangegeven. 

Technische beroepen worden gecombineerd
Door het automatiseren van verschillende onderdelen binnen een beroep zullen vakmensen ook steeds meer kennis moeten hebben van meerdere vakgebieden. Het is nu reeds zo dat een metselaar kennis moet hebben van bekistingen en ijzervlechtwerk op de werf. In de toekomst zal dit combineren van taken nog meer toenemen. 

Robotisering bij technische beroepen
Robotisering binnen de bouwsector gaat traag maar gebeurt gestaag. Bruggen en tunnels moeten tot op de nanometer juist geplaatst worden. Dit kan alleen gebeuren door een robot. Deze robot besturen dient echter te gebeuren door een technisch geschoold vakman.

Coördinator in de bouwsector
Er zullen meer teams met specifieke opdrachten komen en er zullen ook meer en meer freelancers gebruikt worden in de bouwsector. Om deze projecten en opdrachten tot een goed eind te brengen zal een bouwbedrijf nood hebben aan een goede coördinator of projectleider.

Smarthome technici: elektriciteit, domotica en beveiliging
Onze huizen en kantoorgebouwen zullen steeds slimmer worden en de bouwsector zal daarom nood hebben aan technische profielen die daar hun weg in kennen. Waar je nu nog technische profielen hebt met brede kennis van domotica zal je in de toekomst profielen krijgen met een niche kennis in:

ICT personeel: alles en altijd verbonden
Waar we nu de eerste stappen zetten om onze huizen, verlichting of elektrische apparaten zoals TV en geluidsinstallatie te verbinden met onze smartphone zal dat in de toekomst zo goed voor alles gebeuren. Al deze items en algemene software moet geprogrammeerd, beveiligd en beheerd worden. Zo krijgt de bouwsector en nog grotere nood aan ICT-profielen dan wat nu reeds het geval is. 

Toekomstige beroepen in de bouw maken echt het verschil
De bouw zal in de toekomst sowieso één van de aantrekkelijkste sectoren worden omdat veel beroepen in de toekomst onzichtbaar werk zullen verrichten. In de bouwsector zal je echter nog dagelijks zien welk werk je verricht hebt.

meer artikels over Bouw - Constructie ▶
© WorkTalia | Cooky Policy | Privacy Policy | Hosting by COMBELL
Combell Hosting

jobs

loopbaan

solliciteren

work/life

werkgever
neen dank je
Ontvang vacatures op maat
Gratis CV in pdf + 50 templates
Anoniem: geen persoonlijke info
Reeds geregistreerd? Klik hier >
neen dank je
Paswoord vergeten? Klik hier >
Geen profiel? Schrijf je gratis in >
neen dank je
Reeds lid? Klik hier >
Geen lid? Schrijf je gratis in >